Ciorba de salata cu afumatura

Standard

v26

Rețin cam greu zilele astea, probabil o fi de la frigul lunii august, dar probabil v-am mai spus despre noua mea dragoste pentru produsele secuiești pe care le cumpăr cu drag de la magazinul cu specific de la etajul 1 al pieței Obor sau de la Băcania Janos Bacsi de pe Mihai Bravu. Well, ieri am plecat de la piață cu o cantitate considerabilă (a se citi aproape tot stocul, mhem…) de coaste afumate, numai bune pentru o ciorbă minunată, pe care am făcut-o deja de nenumărate ori și care a devenit rapid o favorită a meselor noastre. Și pentru că tot mă țin de câteva oale încoace să vă povestesc de ea dar nu prea fu cu putință pentru că… oomm….ahem…mă scuzați nu apuca poza, iacătă:

  • 3-4 rânduri coaste de porc afumate, tăiate bucăți (între oase), se pun la fiert în 3 litri de apă plată, la foc mediu spre mic. Se spumează când e cazul și când nu mai apare spuma, se pun legumele.
  • o ceapă galbenă, 1 morcov mare, 1 rădăcină de păstârnac și una de pătrunjel, un gogoșar mare se toacă cubulețe și se adaugă în oală.
  • după vreo 10 minute, se mai alătură un dovlecel dat prin răzătoarea mare (spălat dar cu tot cu coajă) și una bucată căpățână de salată verde creață tăiată fâșii (desigur, spălată frunză cu frunză în prealabil, scursă bine de apă și – obsesie proprie – cu cotorașele scoase pentru că uneori sunt puțin amare).
  • după ce s-a adăugat salata, într-o altă oală mică se fierb 400-500 ml de borș de casă care apoi se adaugă în ciorbă. Se dă în clocot cam 5-10 minute, apoi se oprește focul.
  • se sărează cu grijă (coastele sunt deja sărate, eu am adăugat doar o linguriță rasă de sare de himalaya), se piperează (1/2 linguriță rasă de piper alb) și se împrospătează cu 1 legătură de pătrunjel tocat mărunt.
  • în mod normal există și ultimul pas, adică dregerea ciorbei, dar de data asta am lăsat-o așa, ca fiecare să-și puna smântână sau iaurt după bunul plac. Dacă vreți totuși să o dregeți, bateți bine 2 gălbenușuri cu 300 de grame de smântână grasă (peste 30% grăsime), și încorporați treptat 2 polonice de zeamă din ciorbă, ca să aduceți ouale și smântâna la temperatura potrivită. Adăugați apoi amestecul în oală, în timp ce învârtiți totul, să evitați brânzirea.

E bună. Tare bună. Și ușor de făcut. Și nu are multe calorii, pentru că nu are pic de ulei și coastele nu sunt pline de grăsime. Vă sfătuiesc s-o încercați cel puțin o dată și vă garantez că va face parte și din rețetarul vostru. Merge de minune și iarna când mai găsim salată verde în solarii și rădăcinoase românești în piețe.

DSC_8461

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s