Prajitura cu ciocolata fara faina

Standard

v25

Vă vine să credeți sau nu, și asta e una dintre rețetele executate de multe ori dar care n-a apucat să vadă lumina blogului, because SOMEONE (nope, not me!) EATS IT ALL ! De data asta însă am pus-o în practică în timpul săptămânii, cât Sir Eats-a-alot e la biroul lui corporatist, special să pot face și câteva poze drăguțe.

Deși pare complicat de făcut, nu e, promit:

  • 200 de grame de ciocolata neagră de bună calitate, ciopârțită la cuțit, se topește alături de 70 de grame de unt gras (peste 80% grăsime), tăiat cuburi. Eu am făcut asta la microunde, câte 10-15 secunde după care amestecam până la omogenizarea competă. Dacă nu aveți cuptor cu microunde, puteți topi amestecul la bain-marie, adica o oală cu apă care fierbe molcom, peste care așezați bolul termorezistent în care se află untul și ciocolata. Mare atenție ca fundul bolului să nu atingă apa! Amestecați continuu până ciocolata este topită și untul încorporat, va arăta lucios, luxuriant! Lăsați apoi bolul la răcorit.
  • 7 ouă se separă în două boluri (eu am avut ouă mai micuțe, de țară): gălbenușurile se bat bine cu 100 de grame de zahăr și o linguriță rasă de coajă de portocală proaspăt rasă (sau uscată și măcinată, cum aveți) până se deschis la culoare și zahărul se dizolvă. Peste gălbenușuri, adăugați amestecul de unt și ciocolată, lăsat anterior la răcorit, și amestecați bine. Albușurile se bat cu un praf de sare până cresc mult în volum și încep să se întărească. În albușurile spumoase adăugați 80 de grame de zahăr pudră (dat prin sită în prealabil, să nu fie bucăți tari), treptat, cu lingurița, până îl terminați.
  • adăugați 1/3 din albușurile bătute în bolul cu gălbenușuri și ciocolată și încorporați cu o spatulă. Compoziția va deveni din ce în ce mai lichidă. Restul de albușuri bătute le adăugați în două ture, la fel, amestecând circular, de jos în sus, cu spatula, până la omogenizare. Nu fiți brutali că scoateți aerul din albușuri și ați muncit degeaba! De asemenea, nu e grav dacă mai rămâne câte un bob de albuș în compoziție.
  • într-o tavă de cuptor (de silicon sau tavă cu pereți detașabili) cu diametru de aproximativ 20-22 cm, unsă bine cu unt, turnați ușor compoziția rezultată și coaceți la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 30 de minute, până când centrul prăjiturii nu mai e lichid. Ultimele 10 minute reduceți temperatura pe la 160 grade. Stingeți cuptorul, crăpați nițel ușa și lăsați acolo până se răcește complet.
  • Răsturnați pe un platou frumos, pudrați cu zahăr sau trântiți niște frișcă naturală, bătută cu puțin zahăr și 1/2 păstaie de vanilie sau 1 linguriță extract de vanilie și fructe de sezon. Merge de minune cu fructe de pădure sau căpșuni. Sau cu sos de fructe de pădure. Sau cu înghețată de vanilie. Ce mai, serviți cu ce vreți voi!

Poate părea dificil de realizat, dar dacă eu, persoana care nu e în stare să facă bezea, am reușit să scot minunea asta din cuptor, oricine poate!

v24

 

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s