Ciorba de vara, cu toate legumele din piata

Standard

v22

Faptul că moldovenii iubesc ciorba, nu mai e demult un lucru nou. Faptul că în casa noastră, de moldoveni 100%, se gătește cel mai frecvent ciorbă fără carne este cel puțin neobișnuit, ceea ce, pentru mine, se traduce prin cel mai mare noroc ever! De ce noroc? Poi cine mă cunoaște știe deja că nu sunt o carnivoră convinsă, nici pe departe, singurele ocazii când optez pentru carne sunt date de grătarul pe cărbuni, city-break-uri cunoscute pentru preparatele cu carne (a se citi Sibiu, Veliko Târnovo, etc.) sau sezonul rece când mai trântesc o tocană irlandeză de vită. Ceea ce mă bucură enorm este că și cealaltă jumătate moldovenească mănâncă frecvent legume, ba chiar are zile și săptămâni întregi de vegetarianism, facilitând enorm managementul gătitului în casa noastră.

Revenind la subiectul lichid al articolului nostru, printre cele mai apreciate ciorbe ale noastre sunt cele cu toate legumele găsite în piață, indiferent de sezon: primăvara se călărește ciorba de lobodă cu cartofi noi sau cea de salată verde cu afumătură, vara ne orientăm către ciorbe cu multe fasole păstăi, dovlecei, rădăcinoaste și ardei, neapărat cu leuștan și pătrunjel, toamna facem o combinație între cele anterioare și începe să ni se facă dor de lobodă și iarna de regulă o dăm pe ciorbe de cartofi, cu rădăcinoase, sfeclă roșie, pătrunjel verde, drese cu ou și smântână și poate cu ceva coaste afumate. Ciorbe cu carne fac doar dacă am pui sau vită de țară sau dacă nimeresc ziua de marfă de la magazinul secuiesc din Obor, unde au niste coaste afumate bestiale și cu care fac ciorbe sau supe tare aromate!

După cum se vede, ne place să mâncăm de sezon, așa fiind și cel mai sănătos, orientându-ne mereu către specificul lunilor din an și încercând să limităm cumpăraturile din supermarket la detergent și bere. Ciorbica din poze s-a întâmplat după o tură scurtă în piața de lângă salonul de înfrumusețare frecventat (piața Râmnicu Sărat, ca să știți) ceea ce demostrează că poți încropi o ciorbă în timp ce te epilezi 🙂 În ordinea numerelor de pe tricou, avem așadar:

  • o ceapă roșie potrivită, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel și una de păstârnac, un ardei capia roșu – se spală, toacă cubulețe mai mici și se călesc direct în oala de ciorbă în care am adăugat 3-4 linguri de ulei de măsline, la foc mediu;
  • un dovlecel și vreo 300 de grane de fasole fideluță se spală și se toacă cuburi respectiv se taie în bucățele de 2-3 cm, se adaugă peste celelalte legume și se înăbușesc și ele vreo 5 minute;
  • se încălzesc separat vreo 3 litri de apă și se toarnă apoi în oala de ciorbă (da, merge și apa rece dar apoi ajunge mai greu la punctul de fierbere);
  • se curăță vreo 3 cartofi măricei, se taie cuburi și se alătură în oală;
  • cănd cartofii sunt aproape fierți, se adaugă o sfeclă roșie cât pumnul, dată prin răzătoarea mare (eu adaug sfeclă mai tot timpul anului, pentru culoarea superbă și, evident, extra nutrienți);
  • în vreo 5 minute se adaugă aproximativ 400 ml borș (sfatul meu este să gustați, în funcție de cât de acru este borșul din dotare și cât de acră preferați ciorba), încălzit în prealabil și se dă în clocot alte câteva minute, apoi se stinge focul;
  • se sărează, piperează și adaugă o legătură e pătrunjel și una de leuștean tocate mărunt.

Noi o servim și rece și călduță, cu smântână sau iaurt grecesc și ardei iute murat sau ceapă roșie. Ceea ce vă doresc și vouă!

PS1: Vara și toamna, odată cu apariția roșiilor românești, gustoase și cărnoase, trebuie să abuzați și de această rețetă. Sau asta.

PS2: Dacă aveți chef de alte combinații, dați un ochi aici sau aici.

Anunțuri

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s