Vinete la cuptor, in stil ottolenghi

Standard

DSC_8349

Vinetele astea sunt, jur, ceva dumneziesc! Le gătesc deja de peste un an, cam când au apărut în blogosfera culinară neaoșă, și de atunci nici că ne-am săturat de ele. Ele sunt testate și răstestate după rețeta celebrului bucătar Yotam Ottolenghi și de fiecare dată am rămas cu tava goală, ceea ce e un aspect deosebit de important cu un carnivor în casă 🙂

Sunt și extrem de simplu de realizat, dat fiind că pentru 2 persoane ajung berechet 2 vinete mari, un prep de 10 minute și câteva zeci de minute bune la cuptor, timp  în care te poți uita la film sau face curat sau orice altceva iți mai trece prin cap. So, here it is:

  • 2 vinete mari (eu am folosit vinete grafitti) se spală, se șterg bine și se taie pe lung. Apoi fiecare jumătate se crestează în diagonale inverse, cu un cuțit, dar fără a ajunge efectiv la coajă.
  • 4-5 căței de usturoi se curăță și se taie felii foarte subțiri. Feliile astea se bagă în tăieturile vinetelor.
  • într-un bol mic mic, se amestecă 30-40 ml de ulei de măsline de bună calitate cu 1 linguriță plină de pudră de usturoi, 1/2 linguriță de boia dulce afumată, un vârf de cuțit de boia iute afumată, sare și piper alb. Cu smacul ăsta se mozolesc bine toate jumătățile de vinete.
  • se pun toate într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se uita la cuptor (180-190 grade) până sunt rumene și au pierdut toată apa.
  • se mănâncă cu mare poftă alături de iaurt aromat cu ce ai chef (la mine a fost cu pesto de leurdă dar merge și cu usturoi făcut pastă și nițel mărar).

Sunt perfecte. Sincer. Lăsând la o parte faptul că-s 35 de grade afară, vinetele astea merg de minune pentru o duminică leneșă și-un prânz rapid și delicios, fără să-ți trebuiască un curs de gătit.

Încearcă și:

  • rețeta originală, cu vinete unse cu ulei de măsline, cimbru lămâios și za’atar, ca aici;
  • simple, cu vineghretă de lămâie;
  • foarte picante, cu harissa;
  • varianta de inspirație asiatică.

DSC_8342

Anunțuri

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s