Pesto vegan de leurda si kale + 5 idei de utilizare

Standard

DSC_7390

Se pare că iar a venit ea, nesimțita asta însorită și plină de bobocei, flori puternic mirositoare și explozia de fustițe de pe străzi. Da, chiar ea, primăvara! Mai are și tupeu și aduce maldăre de verdețuri pe tarabe, așa, cât să te facă să le cumperi pe toate! Printre MUUUULTE altele, în chopperul meu au ajuns fatidic 2 legături babane de leurdă (spălată bine desigur și codițele tăiate) și 1/3 kilogram de kale – vreo 7 frunze măricele (de asemenea spălate și eliminată tulpina de tot), alături de 60 de ml de ulei de măsline extra virgin și zeama de la 1/3 lămâie, 1/2 linguriță rasă de sare de himalaya și 1/4 linguriță piper alb. Minutes later, ta-daaaaaa: o chestie de un verde vibrant pe care îmi venea s-o mănânc direct cu lingura. Ce faceți cu ea? Voila de gătește:

  1. Paste primavera: paste fierte al dente, alături de vreo mână de mazăre, scurse bine (păstrate câteva linguri din apa în care au fiert), ameste cate cu 2 mâini de spanac proaspăt, 2-3 limguri de pesto și 2 linguri de parmezan proaspăt ras, subțiat dacă e ceazul cu puțină apă fierbinte de la paste;
  2. Mic dejun cu ou poșat: pâine prăjită smacolită cu pesto, peste care trântim un ou poșat cu gplbenuș lichid;
  3. Piure aromat de cartofi: dacă nu șiti cum să mai pregătiți piureul de cartofi fără plictiseală, this is it – câțiva cartofi fierți în coajă, pasați alături de 1-2 nuci sănătoase de unt cu 82 % grăsime și lapte integral, până la consistența dorită, bătotă treaba bine de tot cu furculița până se albește și apoi înverzită cu o lingură mare de pesto;
  4. Soupe au pistou: adică orice ciorbiță light, așezată frumos în farfurie, alături de o linguriță de pesto, ca aici sau aici;
  5. Peste carne: un file de somon cu o linguriță de pesto deasupra, dat la cuptor până e gata, vreo 15minute (ca aici), alături de orice garnitură vă place sau un piept de pui desfăcut și umplut cu pesto și mozzarella (ca aici), rulat, rumenit la tigaie pe toate părțile și apoi copt  încă vreo 15-20 de minute, depinzând de mărimea bucății de carne.

Să vă fie de bine și primăvară faină!

PS: Nu am pus oleaginoase că nu am vrut să le încarc de calorii inutile, mai ales că urma să folosesc sosulețul ăsta la piure pentru oameni pretențioși. Din dorință, puteți adăuga migdale decojite și hidratate în prealabil sau de ce nu, fistic, potrivindu-se bine la culoare. Pentru varianta non-vegană, desigur, 3 linguri de parmezan ras întregesc acest pesto și-l fac și mai mâncabil direct cu lingura!

DSC_7392

 

 

Anunțuri

Un răspuns »

  1. Pingback: Antricot la tigaie, cartofi noi la cuptor si pastai in sos alb | RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s