Tocana irlandeza de vita cu bere guiness

Standard

DSC_7406

Chestiunea asta e…. cum să zic, IT! Adică, pe românește, AIA! De departe cel mai bun lucru gătit de ăstea două mânuțe și repetat de nenumărate ori, pentru noi, pentru prieteni, pentru prietenii prietenilor și care se fiecare dată, S-A RAS din farfurii. Este cea mai gustoasă vită slow cooked evăr, cu un sos brun de le lingi pe degete, da’ ai grijă să nu le muști! Și culmea, nu e deloc greu de făcut, fapt ce înseamnă mult pentru un om fără abilități culinare deosebite dar care totuși ar vrea să umple burțile c-o mâncare cel puțin decentă, ca să nu mai zic că parc-ar tânji și după 2-3 laude. Dacă mai pui la socoteală și faptul că totul se gătește într-un singur vas, parcă deja-ți vine să pleci la piață. Deci fraților, ASTA E:

  • Una bucată pulpă vită, de vreo 1,5 kilograme, se taie bucăți potrivite, se dau prin făină scuturând ușor excesul și se pun la rumenit într-o oală în care se încing cam 5-6 linguri de ulei de floarea-soarelui. Eu execut mereu tocana într-o oală de fontă, cu capac tot de fontă. Bucățile se frig bine pe toate părțile, având grijă să nu se ardă, nici ele nici fundul oalei, pentru că de pojghița aia o să aveți nevoie mai târziu.
  • Cât rumeniți vita, tocați mărunt 2 cepe mari, rondele 2 morcovi mari și cubulețe mici o bucată de țelină cât pumnul sau 2 lujeri de apio.
  • Scoateți bucățile de carne într-o farfurie și adăugați legumele. Căliți la foc mediu până sunt pătrunse.
  • Aduceți la punctul de fierbere 700 ml supă de vită (sau apă în care ați dizolvat un cub de supă bio), alături de 500 ml de bere guiness.
  • Turnați 2 polonice de lichid în vas, lăsați cam 1 minut și, cu o paletă de lemn, curățați fundul oalei de resturile de carne rumenită, alea dau savore tocanei like you would’t believe!
  • Condimentați totul cu 3 frunze de dafin, 1 linguriță rasă de ceapă deshidratată, 1 linguriță rasă de usturoi granule, 1 linguriță paprika dulce afumată, 1/2 linguriță de paprika iute afumată, 1/2 linguriță piper și 4-5 fire de cimbru proaspăt (sau 1 linguriță rasă de cimbru uscat). Sigur că se pot folosi și 4-5 căței de usturoi feliați și adăugați cu restul legumelor, eventual și 1 ardei chilli roșu tocat foarte mărunt. Eu n-am avut în preajmă.
  • Turnați tot restul de lichid peste legumele condimentațe, adăugați cu grijă bucățile de carne și orice suc propriu scurs în farfurie și dați la cuptorul preîncălzit la 180 de grame pentru vreo 2 ore jumătate, verificând periodic treaba. După acest timp, scoateți capacul, reduceți temperatura la 150 de grame și lăsați sosul să scadă până la consistența dorită. La mine s-a terminat treaba în 30 de minute.
  • Potriviți de sare, gustați și serviți alături de piure de cartofi cu mult unt și lapte integral (sau eventual și broccoli adăugat sau 2 lingurițe de pesto), mazăre trasă la tigaie cu puțină ceapă și 3-4 frunze tocate de mentă și, pentru cine poftește, murături.

Happy rostogolire!

Încercați și:

  • varianta similară dar cu adaos de bacon și pastă de tomate;
  • varianta cu napi ce conferă o dulceață nemaipomenită;
  • varianta cu cartofii laolaltă cu vita.

PS: Dacă aveți de unde, înlocuiți berea guiness cu bere afumată. Și încercați să nu o beți pe toată înainte de-a o folosi la tocană.

DSC_7399DSC_7411

 

Anunțuri

2 răspunsuri »

  1. Pingback: Ciorba de vara, cu toate legumele din piata | RookieFood(ie)

  2. Pingback: Ciorba de vara, cu toate legumele din piata – RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s