Povestea lui clatitzilla, cu scortisoara si mere caramelizate. Sau prima incercare de dutch baby

Standard

v13

A fost odata ca niciodată, un rookie în ale bucătăriei. Și rookie ăsta avea o listă intitulată ”to cook” în care se adăugaseră deja zeci și zeci de rețete care de care mai interesante și apetisante, adunate de-a lungul navigărilor pe net. Și când nu știa ce să mai gătească, rookie apela cu încredere la acea listă, motiv care ne aduce la articolul de astăzi: clătitzilla. Sau pe numele ei adevărat, dutch baby.

Dutch baby asta, draga de ea, e o chestie mega-ultra-pufi, despre care Rookie a auzit îndelung și pe care și-a dorit să o pună în practică de luni întregi, dar, după cum știți și voi, muncă, muncă, muncă și…well, muncă. Așa că, după muntele de tagliolini cu trufe, piept de pui la grill cu ciuperci și sos de smântână și parmezan de pe 14 februarie, de când evident, nu a mai fost loc pentru desert, pe 15 februarie s-a lăsat cu atacul clătitei uriașe.

So, rookie a preâncălzit cuptorul la 200 de grade și a pus tigaia de fontă la încins, la foc mediu spre mic cu 2 linguri pline de zahăr la caramelizat. Odată topit, a adăugat  25 de grame de unt nesărat de 82% grăsime și apoi un măr golden decojit și tăiat felii. Nici prea groase dar nici foarte subțiri. Dupa aproape un minut, a întors feliile ușor pe partea cealaltă. Când s-au pătruns, a dat tigaia deoparte de pe flacără și a mai adăugat 25 de grame de unt. Apoi, într-un bol, a bătut ușor cu telul 3 ouă mari cu o linguriță rasă de scorțișoară și 30 de grame de zahăr. A turnat apoi 160 ml de lapte integral și 120 de grame de făină albă tip 000, pentru prăjituri. A încorporat bine totul, astfel încât să nu rămână cocoloașe și a turnat compoziția în tigaie. A băgat tigaia în cuptor timp de 20 de minute, stând, evident, în poziție turcească în fata aragazului, cu degetul pe butonul de iluminare, uitându-se constant la cum crește bestia. În timpul ăsta, jumătatea lui rookie își dădea cu părerea, la fiecare 5 minute: „da eu zic că e gata, de ce s-o mai lași? adică pe bune, e gata!”, bălind romanticos în colțul gurii.

Odată scoasă din cuptor, clătita se mai lasă și, pentru impresie artistică, se servește felii babane cu o bilă de înghețată de vanilie deasupra.

Tips:

  • ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, deci ouăle și laptele ar trebui scoase cu jumătate de oră înainte din frigider. Eu m-am apucat de treabă pe la 11 noaptea deci răbdarea nu a existat și am folosit ingredientele reci, fapt ce a contribuit la pufăirea mai lentă și mai puțină a clătitei.
  • nu sugerez mărirea cantității de zahăr, pentru că, atât caramelul cât și înghețata aduc un plus de dulce care completează perfect aluatul.
  • aluatul poate sta și în frigider, maxim 24 de ore, deci poate fi făcut în avans și gătit ză next day, de pildă, la micul dejun.

Please do try:

DSC_7054

 

Anunțuri

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s