Gratin de telina si nap. Varianta fancy.

Standard

dsc_7020

E drăgut și sănătos ca și iarna să mâncăm de sezon iar varietatea de legume/legumoniase nu e chiar săracă: păstârnac, pătrunjel, morcov, țelină, topinambur, nap, sfeclă, gulie, cartof normal sau violet; fasole uscată, linte – fiecare poate face casă bună cu rude mai îndepărtate precum avocado sau cartof dulce și împreună să ofere cele mai neobițnuite și delicioase combinații evah! Cea care m-a surprins într-un mod foarte plăcut acum este amestecul ăsta de rădăcină de țelină și nap, trase puțin în tigaie și apoi înecate într-un sos de lapte, smântănă șicascaval cu trufe negre…. ah, le yum! Cum se face? Foarte simplu:

  • se curăță de coaja groasă o țelină și 2 napi (de dimensiune cât pumnul), se spală și se taie cuburi. Nici prea mici dar nici mari, sa zic de vreo 0,5-1 cm;
  • se încinge o tigaie cu o nucă de unt și o lingură de ulei de măsline și se adaugă o ceapă tocată mărunt. Se lasă focul mic, se călește până devine sticloasă;
  • se adaugă cuburile de nap și țelină și se gătesc 15-20 de minute, până de pătrund și inundă casa cu un miros incredibil. Aduce a nucă puțin,
  • se amestecă 200 de ml de smântână dulce lichidă cu 60 de grame de lapte integral și un galbenuș, sare și piper alb după gust;
  • odată pătrunse legumele se dau deoparte până se răcesc puțin și se amestecă cu 70-100 de grame de cașcaval cu trufe, ras în prealabil;
  • se unge un vas termorezistent cu unt și se așează frumos legumele în strat uniform peste care se toarnă amestecul lichid;
  • se coace la foc mediu, 180 de grame, până se leagă sosul și legumele sunt și mai moi, cam 20-30 de minute.

Merge ca fel principal sau acompaniament la carne, nu contează, ceea ce e clar însă e faptul că este o rețetă ideală pentru iarnă, încălzindu-te până în măduva oaselor 🙂 Așadar puteți lăsa deoparte obositul cartof și încerca orice combinație nouă, cu alte legume colorate și aromate.

Do try:

  • cu alt tip de brânză, eventual cu mucegai albastru (ah stilton my love sau de ce nu roquefort), cheddar, gruyere sau chiar branză de capră;
  • cu cartof dulce sau dovleac plăcintar, pentru un plus de dulceață;
  • cu sfeclă, pentru un plus de culoare;
  •  cu un top mix de pâine dată prin robot cu ulei de măsline, ierburi aromate după plac – rozmarin, cimbru merg de minune, sare, piper și ceva brânzică rasă, trântit deasupra caserolei, înainte a băga totul la cuptor. For some crunch.

Alte rețete din aceeași categorie:

  • gratin de țelină și cartofi, cu un sos de smîntănă, lapte și muștar, ca aici sau în varianta cu dovleac, aici.
  • gratin de cartof dulce, nap și țelină, ca aici. Sau cu sfeclă colorată.

dsc_7009

Anunțuri

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s