Orez cu lapte, ala epic, episodul 2: thailandezu’

Standard

v11

Vă amintiți orezul cu lapte și mirodenii, de-acum câteva luni? Ei bine, ăstai fra-su asiatic! Cum vine asta? Pai nimic mai simplu! Într-o oală cu fund gros se pun la fiert 300 de ml de apă cu 6 frunze de lime, 5 cuișoare, un băț de scorțișoară, 2 stele de anason, și, când bulbucește, 200 de grame de orez cu bob rotund. Eu am folosit arborio, ăla pentru risotto. Se amesteacă bine, se lasă flacăra spre minim și odată dispărută apa, se adaugă treptat, în 3 tranșe, 750 ml de lapte integral. În timpul ăsta, se toacă mărunt 4 bucați de ghimbir confiat, 4 bomboane de tamarind confiat (ale mele conțin 80% tamarind) și se rade mărunt încă 1/2 linguriță de ghimbir proaspăt, toate, evident, ajungând în oală. După de amestecul se mai îngroașă, de adaugă o conservă de lapte de cocos și se mai lasă cam 10 minute pe foc.Într-o tigaie cu fund gros, se pun 100 de grame de zahăr la caramelizat la foc mediu spre mic, și, odată ce devine lichid, se trântesc rondele de ananas. Se poate folosi ananas din conservă sau proaspăt tăiat. Mare atenție să nu se ardă caramelul!  Se întorc rondelele după vreo 2-3 minute și se adaugă 20 de grame de unt nesărat, de 82% grăsime, tăiat cubulețe. Se lasă până se topește untul, amestecând ușor, pe lângă rondele.

Se ia ă mai mare farfurie, se pune o porție generoasă de orez cu lapte și câte 2 rondele de ananas și 2 linguri de caramel de bucată suflet. Eu am gătit un total de 4 rondele și partea faină e că din toată găteala, am apucat să gust o lingură de orez și o bucatică de ananas, ceea ce e dovada perfectă că și rețeta asta a făcut ravagii printre locatari.

Recomandări:

  • you can go all vegan și să folosiți doar lapte de cocos, caz în care mai băgați o cuti de lapte de cocos și vreo 300 ml de apă. Sau pur și simplu în loc de lapte de vacă să folosiți orice lapte vegetal vă place.
  • puteți carameliza și alte fructe, de pildă mere, pere mai tari sau felii de grapefruit, pentru o aromă citrică. Puteți tăia citricele rondele în secțiune sau feliile cum sunt ele, naturale, dar, personal, aș îndepărta pielița albă în care stau.
  • în lipsa frunzelor de lime, se poate folosi coajă proaspăt rasă de lămâie, dacă aveți la îndemână unele necerate. Da, știu, cam greu. Chiar și așa, nu vă recomand coaja citricelor din marketuri.

Alte rețete faine din categorie:

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s