Shakshuka simplă

Standard

dsc_5879

Shakshuka asta e o treabă tare faină și interesantă, numai bună pentru un mic dejun de vreme rece, eventual când ninge afară. Nu vad nimic alb pe geam, poate doar vreo sacoșă de Mega luată de vânt de pe la vecini dar totuși pare sezonul perfect pentru aprins cuptorul și mâncat direct din tigaia proaspăt scoasă din cuptor. Și dacă în tigaie regăsim ouă coapte, sos picant și branză împuțită sau topicioasă suntem în raiul culinar al burticilor fericite!

Să vă zic și vouă dară cum ajungeți la extazul papilelor gustative: o ceapă roșie potrivită și un ardei iute roșu, se toacă mărunt și se azvârlă în tigaie cu 4 căței de usturoi românesc zdrobiți. Lesne se înțeles că trebuie o tigaie ce poate fi ulterior băgată la cuptor, de preferință de fontă, bine înscinsă și c-o lungură de ulei de măsline într-însa. Se călesc treburile astea pe foc mediu, până se înmoaie ceapa, când adăugăm 300 de ml de suc de roșii de casă (sau o conservă de roșii cuburi, cei de la Sun Food au conserve bune, fără adaosuri de zahăr) precum și 2-3 ardei capia roșii copți dacă se poate pe jar și tocați mărunt. Merg și ardeii copți din borcan sau din congelator. Sau proaspeți și copți pe flacăra aragazului, apoi puși într-un bol acoperit vreo 10 minute ca să poată fi decojiți cel mai lejer. Ca să nu adaugați sare, trântiți în sos vreo 3 fileuri de anșoa și lăsați sosul la scăzut aproximativ 15 minute sau până ajungeți la consistența plăcută vouă.

Preîncălziți cuptorul, și, cu o lingură, aranjați sosul astfel încât să obțineți mici gropițe în care spargeți câte un ou. Per gropiță. Două per individ înfometat. E bine să fie ouă de țară, nu cred că e cazul să explic de ce🙂

Bagați tigaia la cuptor la 180 de grade, maxim 10 minute, verificați dacă e cazul. Trebuie ca albușul să se întărească dar să se miște totuși, pentru că doar asa veți obține și gălbenuș fluid, mai ales că tigaia și conținutul vor emana căldură șă după ce scoateți din cuptor. Presărați deasupra brânzeturile preferate, câte 5-10 grame din fiecare. Noi am ales danish blue și gouda.

Neapărat serviți tigaia în mijlocul mesei și neapărat mâncați direct din ea. Cu pâine proaspătă cu coajă crocantă.

dsc_5880dsc_5890

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s