Cum sa faci zacusca fara sa stii cum se face zacusca. Si sa iasa light. Si scrisoare deschisa pentru Mac’

Standard

DSC_4929

Dragă Mac’,

Știu că deja ți-am scris o scrisorică pitită frumos printre ălea 3 borcane de zacuscă plecate către tine, dar ăla nu e tot adevărul…. că deh, știi cum e Fane, lasă deoparte behind-the-scenes-urile! Așa că hai să-ți explic cum a stat treaba defapt.

Se făcea că am vorbit la telefon cu Fane cu vreo două săptămâni înainte de ziua ta, într-o luni și mă trezesc deodată zicând ”auzi, mâine e ziua lu’ Mac’, nu îi trimitem și noi ceva?” Fane a rămas vreo 5 minute contrariată, probabil căutând frenetic calendarul, nu de alta dar trebuie dovezi solide să-i explici nebunului că, uimitor, e cu 14 zile to early. Uimită de talentul meu de-ami aminti zile de naștere înainte ca ele să se fi petrecut, am început să decartez idei de cadouri la telefon, di nou, spre disperarea lui Fane. Deci da, ideea ce zacuscă home made by us a fost a mea. MINE !!!! Ai auzit Fane, nu-ți mai culege laurii altora, da?

Bine, bine, hai să nu fiu as i allways am și să îi dau lu’ Fane credit pentru că mi-a zis când e defapt ziua ta. Și pentru că a foșt de acord să ne pierdem 3 sferturi de sâmbătă făcând ceea ce de acum se va numi ”zacusca lu Mac’”, also known as ”cum să boraști toate vasele din bucătăria lui Rookie în one cook și cum să mulțumesc cerului că ai gresie până la tavan în jurul aragazului unde bolborosește vulcanic zacuscă inventată, în cele mai mari 2 oale de fontă”. Pe această cale țin de asemenea să mulțumesc mașinii de spălat vase, care m-a scutit de chin cu 3 runde în acea sâmbătă fatidică și-a mai și sterilizat borcanele. Love you babe!

Revenind, că o dau în bălării. So, imediat ce am decis că urma să ne rupem în figuri afumând vecinii pe o rază de 10 km, sâmbătă pe la 1 jumate, după-masa, ca orice gospodine ”dă București” care dorm până la 11 și fac duș vreo oră până ies din casă, m-am afișat la centrul legumelor din toate timpurile – Obor. Am plimbat-o pe Fane pe la TOATE (and i really mean that) tarabele pieței, în căutarea celor mai bune ingrediente: 3 kile de vinete, 1 kil de ardei capia roșii, 1 kil de gogoșari, 1 kil de ceapă galbenă, 2 kile de roșii prunișoare, 1 pțrsârnac, 1 rădăcină de pătrunjel și 5 morcovi. Ține minte Mac’, vinetele trebuie să fie lunguețe, lucioase și nu moi la atingere. Ardeii și gogoșarii trebuie să fie groșuți, ”cărnoși” cum se zice la țară, cuvânt absolut haios pentru a numi legumele pentru un vegetarian🙂

După ce am pus-o pe săraca Fane să care sacoși, i-am zis că suntem pe jos, cum se zice, mașină-less deci tre’ să sune după taxi că eu n-am nici un număr de telefon de la aștia din București. But she did what she does best, adicătelea s-a proptit fain frumos în stradă (era în pantaloni scurți, thank God) și a început să facă cu mțnuța ca o divă la taxiuri. Cele care nu opreau mai mai să-și ia câte o vânătă în lunetă, noroc că eram acolo s-o opresc și să-i reamintesc țelul suprem: zacusca cea de toate zilele adică.

Deci thanks to cracii lu’ Fane am găsit un taxi care m-a plimbat bine pe la cuca măcăii până am ajuns acasă. Dat jos din taxi, mers la poartă, căutat chei. Nema chei. Chei lăsat în mașină la jumătate. Înjurat. Mult. Bă da mult rău. Lăsat sacoșele jos, mutat la umbra gardului vecinului  (măcar atâta să-mi ofere și el că mi s-a luat de javra care latră non-stop – și aici nu mă refer la el ci efectiv la un câine). Așteptat jumătatea să vină, discutat despre alte bazaconii între timp, cu pauze tipice de înjurat. Concuzionat că trebuie să fac multe dubluri la seturile de chei și postat prin toate papornițele cu care mă afișez înafara locuinței.

Zacusca nu se face decât dacă ești pregătit să get down and dirty, asta pot spune cu mâna pe suflet după experiența trăită. Adică copt legumele principale (ceapă, vinete, ardei/gogoșari) la cărbuni. Aroma dată de asta e imbatabilă și nu poate fi obținută astfel. Așa că Mac’, sunt convinsă că atunci când te vei apuca de zacuscă o să găsești vreun parc în centru acolo unde ești tu și s-o pui de-un grătărel. E păcat să nu adică.

Am spălat legumele și am trecut la afumare. Prima dată am copt vinetele, printre care și-au găsit loc și ardeii și gogoșarii. Frumos, întoarse pe toate părțile. Când s-a mai făcut loc, am trântit și cepele decojite și le-am tratat cu aceeași grijă, să nu se ardă și să se înmoaie. Ăsta a devenit un alt secret, bine ținut cred de multe gospodine: ceapa coaptă pe grătar e un deliciu.

Între timp, cele două kile de roșii le-am spălat, le-am curățat de cotor și le-am pus într-o tavă mare la copt, unse cu o lingură de ulei de măsline, sare și piper alb.

Am decojit vinetele și le-am pus la scurs într-o sită cât Fane a decojit ardeii. Nu se foloseșe apă în acest proces, de aia legumele se spală înainte de a fi puse pe grătar. Ceapa se bagă la chopper și rădăcinoasele (morcov, rădăcină de pătrunjel și păstârnac) se dau prin răzătoarea mică. Într-o oală încăpătoare trebuiau puse apoi toate, dar n-am avut așa zisa oală-de-gătit-la-nunți. Așa că am luat oala de fontă de 5 litri, am turnat 400 ml de ulei și am pus la călit ceapa și rădăcinoasele rase. Foc mic, vreo juma de oră, cât Fane a tocat vinetele la cuțit într-o mare artă. Când s-au copt și roșiile, le-am lăsat să se răcorească și le-am scos pielița. Le-am blenduit cu ardeii și gogoșarii curățați – fără vreo 4 ardei, pe care i-am tocat de mână, pentru consistență cică. Fițe.

Peste treaba din oală au venit restul de ardei și vinetele tocate. Amestecat. Văzut că urmează să ne urcăm cu picioarele dacă mai vrem să punem și așa zisul ketchup de casă așa că am scos la interval a doua oală de fontă, tot de 5 litri dar ovală. Am divizat amestecul între oale și din ochi am turnat amestecul de roșii și ardei între ele. Ei bine, și de aici a fost fiecare cu oala ei, cum se zice. Am adăugat câte  2 foi de dafin în fiecare oală (4 foi de dafin în total) și după vreo oră jumate, am potrivit de sare și piper alb.

Vreo 3 ore am amestecat în oale la fiecare 5, 10 minute maxim. La foc mic. Am gustat în continuu, cred că de aia am rămas cu 3 borcane mari și 2 mici de produs finit.  A fost frumos, măi Mac’. A fost frumos să vedem cum se schimbă gustul zacuștii, de la amestec ”nefăcut”de ingrediente la o chestie robustă și aromată. Când a mai scăzut, am mutat totul într-o oală și am pus un ardei roșu iute uscățel, să infuzeze totul. Se poate și cu ardei proaspăt, se poate și tocat de tot în zacuscă, se putea copt și el pe grătar, dar nu mai țineam minte dacă mănânci picant.

Când e gata? Cică atunci când ies la suprafață băltuțe mici de ulei. Noi le-am așteptat mult și bine dar ele nu aveau de unde să vină, dat fiind că in experimentul nostru și combinația de cantități de ingrediente am folosit doar 400 ml de ulei. Deci e zacuscă light măi Mac’!

Pe la 9 ne-am dat seama că nu avem borcane așa că cineva a plecat să cumpere. Nu eu doh, eu aveam de amestecat în oală. Le-am băgat la masina de spălat vase, pentru serilizare cică. Erau fierbinți când am pus zacusca – și ea caldă. Le-am pus apoi în cuptor la 100 de grade timp de vreo 5 minute și le-am lăsat să se răcească peste noapte. Nu știu dacă metoda asta va funcționa pentru borcane ce se doresc a se ține peste iarnă, sunt convinsă că nu apucă luna octombrie🙂

Așa Mac’. Așa se face zacusca de casă prima dată în viață. Așa se linge jumate din ea cu prietenii cât e pe aragaz. Asta e the true story a ceea ce s-a întâmplat la mine în bucătărie până la 11 noaptea. Așa că LA MULȚI ANI și poftă bună!

DSC_4945

DSC_4954.JPG

One response »

  1. Desigur, noua ne-a luat vreo 3 ore sa ne prindem de treaba cu „baltutele” de ulei si de ce la noi n-or sa se ridice niciodata la suprafata… dar a fost foarte faina experienta.
    La multi ani inca o data!

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s