Rasturnata cu mere si scortisoara

Standard

DSC_4042

Da bre, dacă în dieta lu Rookie nici că-și face simțită prezența zahărul, ei bine, embargoul nu se reflectă pentru toți din casă. Așa că mi s-a solicitat (sub amenințare chiar, și cu toții cred că știți deja cât de bine mă pricep să instalez antivirus pe laptop) să fac o prăjitură cu mere că prea stă sacoșa aia plină ochi degeaba! Păcat de ele mere nestropite, culese din inima munților care este! M-am conformat dară și am decojit repejor 7 mere potrivite, le-am scos cotorul cu ustensila magică de la Ikea și le-am tăiat jumătăți. Le-am dat la cuptor cam 30 de minute până s-au înmuiat. Separat, într-o cratiță de 22 cm și înaltă cam de 4 degete, am pus la carmelizat la foc mic 200 de grame de zahăr brun cu sucul de la o jumătate de portocală, fix 30 de grame. Am stat cu ochii pe cratiță, să nu se ardă trebșoara dar să știți că durează până se evapora apa. Merită? Da, pentru aroma fină de portocală. Aveți grijă să mai rotiți oala ocazional și să nu amestecați cu nimic, nici măcat cu lingura de lemn (e inutil, se vor forma cristale de zahar care se vor topi muuult mai greu și se vor cristaliza și pe lingură)! După ce s-a format caramelul, l-am împrăștiat pe toată suprafața cratiței, inclusiv pereți și l-am lăsat la răcit. Odată coapte merele, le-am așezat în cratița cu caramel, având grijă să acopăr cam peste tot (ca să nu zic tot fundul, sună…cum să zic…food porn!)

Aluatul a fost foarte simplu, sau cel puțin așa trebuia să fie, respectiv un pandișpan. Dar nu mică mi-a fost mirarea când am constatat că nu am decât două ouă….clasic… Și cum o fi ăla pandișpan fără ouă? „Deep breaths and impovise” mi-am zis și am separat ouăle, am bătut cele 2 gălbenușuri cu 80 de grame de zahăr brun și 2 linguri de lapte integral până s-au albit și apoi am încorporat 75 de grame de făină albăpentru prăjituri și o linguriță rasă de scorțișoară măcinată.  Într-un alt bol, am bătut albușurile cu un praf de sare până s-au întărit, Jumătate din albușuri le-am încorporat apoi cu spatula în aluat, cât să-i mai dau drumul nițel, apoi am finalizat cu cealaltă jumătate (mișcări circulare și de sus în jos, să nu pierd aerul). Am turnat aluatul peste mere și am dat cratița la cuptorul deja cald (că doar tocmai scosesem merele) vreo 30-40 de minute, la 180 de grade. E gata când vedeți aluatul desprins de pe pereții vasului. Neapărat să răsturnați prăjitura pe platou cât e fierbinte, altfel se va întări caramelul și nu o să fiți fericiți…

Se mănâncă cu de toate. Înghețată de vanilie, frișcă naturală, bătută și c-un pic de zahăr sau vanilie dacă vreți, c-o lingură de iaurt grecesc sau..simplă!

DSC_4045

DSC_4018

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s