Cartofi dauphinoise

Standard

v5

Duminica e pentru timp petrecut cum îți place. Duminca e pentru răsfăț. Duminica e pentru fițoșenii. Deci, duminca e pentru franțuzisme. Azi, dauphinoise, adicătelea un fel de gratin foarte bun, din cartofi copți cu creme fraîce, unt și usturoi. Dar la noi nu prea se găsește creme fraîce ăsta iar franțuzismele sunt destul de calorice. Sooo….

5 – 6 cartofi cât pumnul se curăță bine, se spală și se taie rondele cât mai subțiri. Mandolina e perfectă pentru operațiunea asta. Într-o cratiță se aduc la punctul de fierbere următoarele: 4 linguri de smântână grasă, 400 ml de lapte, o linguriță rasă de sare de himalaya, 3 căței mari de usturoi zdrobiți, frunzele de la 3 fire de cimbru proaspăt, tocate mărunt, 1/4 linguriță piper alb. Se așează straturi de cartofi într-o tavă pentru cuptor bine însă cu unt și se toarnă din amestecul de lapte aromat, la fiecare strat. La final se rade ceva brânză bună. Poate fi parmezan, gruyere, ceddar. Eu am avut 30 de grame de cașcaval cu trufe negre. Se dau la cuptor până scade lichidul, vreo oră.

E o combinație perfectă servită așa cum e, simplă, sau cu un cotlet de porc lângă (la tigaie, în unt și ulei de măsline, usturiu și cimbru proaspăt), cum am servit noi. Și gogoșari în sos. Și-un vin alb. Ca de dumincă.

DSC_3967

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s