Cheesecake copt, cu portocale

Standard

Film Experience-1008

Tam-da-da-da-da-daaaaaaam! Primul meu cheesecake copt a fost o încununare de arome de iarnă, ceva ce cu siguranță aș pune în centrul mesei, de sărbători și în care chiar m-aș înfinge înaintea porcului! Noi l-am savurat la un simplu get-together care s-a lăsat cu home-made burgers de vită, chifle coapte de mine c-o noapte înainte, cartofi prăjiți la cuptor, sos de usturoi cu iaurt grecesc, adjică, salată de avocado cu feta, castraveți murați și legume proaspete. Și whist. Și dixit. But enough about that, about the cheesecake…

Nu-i greu deloc de făcut, iacătă:

  • blatul: 175 de grame de biscuiți (eu am pus 100 de grame Spekulatius și 75 de grame Petit Beurre, dar de-ăia mai de calitate) se fărâmițează bine la chopper sau ce aveți prin casă (a se citi chiar și sucitor, very relaxing & calming action) și se amestecă bine cu 60 de grame unt cu 80% grăsime topit până capătă consistența nisipului ud. Se ia una bucată tavă cu pereți detașabili (a mea are 22 cm diametru), se trântește hârtie de copt la bază și se unge strașnic cu unt peste tot, mai ales pereți. Se răstoarnă biscuiții și cu mâna, se nivelează blatul, apăsând ușor. Se bagă tava la frigider până a gata umplutura.
  • umplutura: 500 de grame de cremă de brânză (eu folosescErhmann) se bate bine la mixer cu 85 grame zahăr, coaja de la 2 portocale și un gât de trascău aromat (a se citi cam 2 linguri pline). Eu am avut Bailey’s dar ar fi mers de minune cu ceva mai în ton, gen lichior de portocale (Cointreau, Grand Marnier). După ce se omogenizează bine, se adaugă 3 ouă, pe rând, amestecând bine după fiecare. Se scoate tava din frigider și se adaugă umplutura, apoi se coace la 180 de grade (treapta 2) pentru aproxminativ 50 de minute, sau până se desprinde uțor de pe margini și se încheagă.
  • toppingul: se trântesc 3 linguri de zahăr la caramelizat alături de sucul unei portocale mici și 2 lingurițe de unt cu brandy (se găsește la Marks & Spencer Food) și se lasă la foc mic, până se îngroașă nițel. Se iau 2 portocale și se curăță bine de coajă, inclusiv partea albă și se taie rondele, care se adaugă în caramel. Se întorc cu grijă o dată și se gătesc până încep să devină translucide. Se iau cu grijă pe o farfurie și se lasă la răcit, după care se ornează prăjitura dupa bunul plac. Deasupra se toarnă restul de sos.

You eat and you roll over and ask for another piece. The end.

PS: Mulțumiri Film Experience pentru fotografiile din miez de noapte!

Film Experience-1004

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s