Saramura de pastrav

Standard

DSC_3776

Hey folks, long time, no see! Multe chestii bune (și rele, dar majoritatea recunosc c-au fost bune) s-au întâmplat de când nu ne-am mai văzut, dar tot ce pot să spun e că i worked my ass off. Oh, and i missed you! Dar postarea asta (uimitor!) nu e despre lamentările vieții mele exagerat de ocupate ci despre un nou episod marca Rookie. O știți pe aia cu „să cumpărăm pește, vedem noi ce facem cu el”? Well, it happened. Again. Direct din păstrăvărie, ca să fie treaba bună. 50 de lei au fost 6 păstrăvi foooooarte proaspeți și curățați la perfecție. Primul lucru pe care l-am gândit și transmis mai departe jumătății (care btw, nu e fan pește) a fost păstrăv la grătar de cărbune, cu mujdei și mămăligă, de să nu te mai poți opri din mâncat. Dar uite domle cum jumătatea (că de aia îi zice jumătate buei, că te completează și are ideile care ție îți lipsesc pe moment sau… în general!) îți amintește de nush ce saramură păpată astă vară, undeva la niște prieteni în Agigea. Una de-aia sănătoasă, cu pește și legume făcute la grătar care au dat un gust incredibil. Zis și reorientat zic!

După cum spuneam, 6 păstrăvi, bine curățați, se asezonează cu sare peste tot, inclusiv în interior, cu cel puțin 15 minute înainte de a-i trânti pe grătar. 2 cepe galbene (tăiate rondele de câte în deget grosime), 5-6 ardei capia roșii, o căpățână de usturoi tăiată în partea superioară și învelită în folie de aluminiu can join the party, tot pe grătar.  Ba spre final și vreun kil de roșii.

Mare grijă la gătit peștele, lăsați-l să se pătrundă bine pe prima parte și abia după ce s-a înnegrit bine pielea, întoarceți-i pe partea cealaltă. Nu merge rostogolit mereu, se rupe! A, și nu lăsați jumătatea în grija pestelui, de frică, la primul fum scos, îl va întoarce mai devreme decât e necesar (în cazul meu, logica din spate a fost: „dacă îl las să se ardă, mă omoară, dacă îl întoc mai devreme am o șansă de moarte întârziată”). Pestele se scoate cu o paletă mare pe un platou, având grijă să nu irosiți pielea, acolo e toată aroma de fum.

Când sunt gata și nițel răcorite, roșiile se bagă la blender cu jumătate din ardeii capia curățați, usturoiul copt + 2 căței cruzi dați prin răzătoarea fină, sare și piper după gust, boia de ardei dulce afumat și cimbru proaspăt. Ceapa se toacă mărunt, la fel și restul de ardei capia copt. Se ia ăl mai mare vas de cuptor și se toarnă toate ingredietele, colea, amestecate bine. Se asează ușor peștele în balta asta divină de legume, într-un singur strat (dap, de aia e nevoie de o tavă maaaare) și se dă la cuptor la 180de grade (trepta 2) până miroase a ceva de vis și sosul mai scade. Neapărat se îmbucă avec le mămăligă. Și da, să-i vedeți pe ăia cărora nu le place peștele cum halesc cu ambele mâini și nu respiră până farfuria nu-i goală!

Tip: Nu renunțați la grătar, it rocks! Neapărat și legumele să le coaceți tot la jar, it makes the difference!

PS: Nu vă grăbiți să judecați folia aia de aluminiu, ea nu intră în contact direct cu cățeii de usturoi ci cu coaja lor.

v3

Reclame

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s