Chec cu rubarba si nuci

Standard

DSC_3543

O știți pe aia cu „uuuuuu, uite, rubarbă! să iau câțiva lujeri și văd eu ce fac cu ei!” eventual sub privirile ostentative ale jumătății din dotare ce deja își estimează ultimele zile din viața sa perfectă până la momentul în care va trebui să guste din preparatul ce conține chestia aia pe care tanti lui o îndeasă în pungă? Well, it happened. Again. Săptămâna trecută, în Kaufland. Uimitor este că în piața Obor nu am văzut deloc rubarbă, numai în supermarket… În fine, să revenim dară la poveste. Deci se cumpără rubarbă, se promite a se găti și se trântește în cămară și musai, da’ musai se uită de ea! Dacă sunteți truly rookies, pasul ăsta e crucial.

Îți amintești de ea când te lovește inspirația, also knowm as pofta nestăvilită de ceva dulce și parcă nu-ți vine să-ți încalci principiile și să te duci la Mega după bunătățuri procesate. Așa că pui repejor mâna pe un bol mare și cerni într-însul 220 de grame de făină de grâu (eu am avut albă, de la moară; se poate folosi făină pentru prăjituri) alături de 1/2 linguriță scorțișoară și un praf de sare. Pui apoi mâna pe-un alt bol în care spargi un ou de țară, îl bați bine ca pe șefu de la birou și-i adaugi 130 ml de lapte bătut, 180 de grame de zahăr brun, 80 de ml de ulei vegetal (eu am avut de sâmburi de struguri, trebuie un ulei fără aromă specifică precum cel de măsline) și o linguriță de esență de vanilie de calitate. Amesteci bine toate ingredientele astea până se dizolvă zahărul și torni totul peste făină, încorporând cu un tel, să elimini cocoloașele. Speli și tai în bucățele groase de juma de centimetru cam 5-6 lujeri de rubarbă (la mine s-au totalizat 230 de grame) și toci grosier 55 de grame de nuci crude, ambele mergând apoi în aluat. Preîncălzești cuptorul la 180 de grade (aproape treapta 2) și după ce ai tapetat o tavă de chec cu hârtie de copt, așezi frumos aluatul și-l nivelezi. Coci până îți miroase a fum chec-ready-to-eat, cam o oră sau până e rumen deasupra și trece testul scobitorii. Încerci să NU mănânci jumate din tavă la 12 noaptea când evident, ai terminat treaba.

TIP: în loc de rubarbă se pot folosi orice fructe mai tari (mere, pere, piersici, caise), nu zemoase pentru că asta ar schimba nițel textura și ar necesita reajustarea cantității de făină.

DSC_3536

 

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s