Paine irlandeza cu bicarbonat de sodiu. Sau cum s-o pui de-o paine in maxim 5 minute

Standard

DSC_2041

Pe măsură ce tot încerc noi rețete de pâine, noi combinații de făină, noi adăugiri de condimente, stau și mă întreb un singur lucru: were have you been all my life? De ce Doamne iartă-mă nu m-am apucat de făcut pâine în casă mult mai devreme ca să mă bucur zilnic de ceva atât de simplu, gustos și sănătos?

Irish soda bread este cu siguranță cea mai rapidă pâine pe care am făcut-o până acum, amestecul ingredientelor nu durează mai mult de 5 minute, cu tot cu strângerea lor de prin dulapuri. E mai rapidă și mai elementară decât celebra pâine fără frământare dospită la rece pe care încă o ador dar de care trebuie să mă apuc din timp. Chiar dacă nu o las la frigider și o dospesc la cald, în bucătărie, tot trebuie să aștept activarea drojdiei care face aluatul să crească, cel puțin 30 de minute, ba și-o oră. Ei bine, problema frământatului și a creșterii aluatului nu există la pâinea cu bicarbonat căci ea n-are drojdie!

Ca să organizăm bine timpul, mai întâi încălzim bine cuptorul la 180 de grade (treapta 2) cu o oală cu capac înăuntru. Dacă nu vreți să coaceți pâinea astfel, puteți s-o faceți descoperit, caz în care ar fi necesară o extra tavă cu apă pentru abur. Asta evident, dacă nu aveți cuptor șmecher, eu n-am. Yet! Muahahahahaha!🙂

De aici încolo-i joacă. Amestecați cu furculița/lingura într-un bol următoarele: 170 de grame făină albă cu 170 de grame făină intermediară (căci da, mai nou avem și făină de la țară, direct de la moară; în lipsă puteți folosi făina 450/ 480/ 650) sau integrală, cu 1 linguriță rasă de sare, 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu și 290 de grame de lapte bătut sau iaurt. Da, am încercat ambele variante și funcționează la fel de bine. Iese o minge de aluat destul de compact, de nu (depinzând de făină) mai plusați nițel cu făină. Atenție însă, nu frământați mult aluatul, nu-l lucrați extra, pentru că astfel pâinea se va întări.

Scoateți cu grijă oala din cuptor, trântiți aluatul înăuntru, crestați de două ori cu un cuțit în mijlocul bilei (în cruce) și acoperiți cu capacul fierbinte. Dați la cuptor vreo 30 de minute, verificați să fi crescut bine și să fi început deja să se rumenească, apoi scoateți capacul și mai lăsați vreo 5 maxim 10 minute, pentru o coajă bestială de care nu te poți sătura, cu unt!

PS: Da, acum n-aveți nici o scuză să nu faceți pâine în casă!

DSC_2047DSC_2057DSC_2065

 

3 responses »

  1. Pingback: Cina de 10 minute: hummus cu ardei copt si ce mai gasesti prin camara. Bonus, paine irlandeza cu bicarbonat de sodiu si fulgi de cereale | RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s