Știi momentul ăla în care ești în sevraj după Crăciun? Ei bine, mie acu mi-e poftă de gulaș de-ăla de la Budapesta, foarte spicy, cu extra chilli flakes. Și purcel de lapte la proțap cu cartofi nemțești cu ceapă caramelizată, tot de la Budapesta. Și strudel unguresc cu vișine. Sau mere cu scorțișoară și nuci. Sau cu brânză dulce și cireșe. Și nokedli (un fel de paste sau găluște specifice) cu brânză. Sau cu tocană de gulaș, direct, să fie! Și mulled wine, roșu. Ah the mulled wine…
Slap! Ia cu salată Rookie! Ia de taie rondele 4-5 morcovi tineri și subțiri și pune-i la copt (200 de grade, 30 de minute sau până-s moi) alături de o lingură de ulei de rapiță și ceva chimion măcinat, după gust. Între timp, bagă 500 de grame de apă la fiert și trântește vreo 100 de grame de porumb congelat. Bolborosește bine până-i gata. Într-un bol amestecă 130 de grame de cuscus fin, cu 30 de grame de merișoare confiate, o linguriță de za’atar verde și o pișcătură de masala iute. Amestecă, alătură porumbul fiert și o parte din apa fierbinte cât să acopere toată treaba, nu mai mult. Așează elegant, ca o doamnă, o farfurie peste bol, ca să infuzeze. Peste vreo 15 minute afânează amestecul cu furculița, pune-acolo și morcovii copți și gustă! Bun! But… Can it get better? Hell yeah, se numește telemea veche de capră, cam 70 de grame, mărunțită și amestecată bine în bol.
Și a fost perfect. Dar dacă vreți s-o lăsați vegană, ca în poză, go for it! Nu uitați totuși să potriviți de sare!
Pingback: Pancakes vegane. Cu banana si lapte de ovaz | RookieFood(ie)