Rata cu sos de portocale

Standard

DSC_0330

O celebră rețetă franțuzească și-a făcut apariția out of nowere în sacoșa de Mega a lu Rookie într-o seară când jur că a vrut să cumpere doar folie de aluminiu pentru aragaz. Desigur că până a ajuns acasă nu i-a venit în cap că pentru duck a’l orange îi trebuiau și ceva orange… No biggie, noroc că mereu jumătatea ajunge cu mult după Rookie acasă! Sunat, comandat 3 portocale în drum. Mi se pare însa haios că odată întrebat ce crede că urmează să execut cu portocalele a răspuns simplu și nonșalant: „păi ceva rață cu portocale, nu?”. Yes, couples do think alike!

Revenind la lucruri serioase, se încinge cuptorul la 200 de grade (treapta 2) și se aprinde ochiul mare al aragazului. 2 piepți de rață cu piele se crestează cu un cuțit bine ascuțit. Evident pe partea cu piele, astfel încât tăietura să nu ajungă la carne ci doar să permită topirea și scurgerea grăsimii. Se sezonează cu sare mare și piper proaspăt râșnit pe ambele părți și se pune la rumenit, cu pielea în jos într-o tigaie abia pusă pe flacără. Atenție, tigaia nu trebuie să fie încinsă, creșterea temperaturii odată cu începerea procesului de gătire a cărnii asigură acea scurgere a grăsimii de care vorbeam mai devreme. Desigur, în caz că nu s-a înțeles deja, nu trebuie adăugat ulei sau unt. Odată obținută rumenirea pielii, se întorc piepții și se gătesc pe celalată parte cam 1 minut. După asta se întorc din nou cu pielea în jos și se bagă tigaia în cuptorul încins, pentru încă aproape 7 minute. Eu lăsat-o 10, că măcănea încă :). Dacă nu aveți tigaie care să permită introducerea în cuptor, puteți să folosiți un vas de ceramică/yena pe care l-ați pus în prealabil la incins odată deschis cuptorul și în care veți transfera carnea pentru copt.

Pentru sos, topiți la foc mic într-o tigaie nonaderentă, cam 40 de grame de zahăr cu o linguriță de apă. Odată caramelizat, stingeți cu 2 linguri generoase de oțet de Sherry. În lipsă, puteți folosi balsamic sau orice oțet roșu. Gătiți vreo 2 minute și apoi adăugați sucul proaspăt stors a 3 portocale și 100 de grame de supă de vită (eu am încălzit apă și am dizolvat un cub de supă bio). Ridicați flacăra și lăsați amestecul să scadă până la consistența mai grosuță, ca de sos. La final, încorporați 30 de grame de unt de 82 % grăsime.

Am servit rața cu piure simplu de cartofi cu unt și lapte precum și o mână de mazăre blanșată și amestecată cu unt șu puțină mentă, sare și piper alb. Rezultatul: s-a ras totul iar jumătatea a decis c-ar putea să facă și baie în sosul de portocale.

DSC_0335DSC_0323

Hai zi ceva!