Provocarea 6: Prăjitură cu orez cu arome de iarnă

Standard

DSC_8909

Vă amintiți de provocarea 6? Aia cu orezul?! Da, da, aia! Ei bine, acolo alesesem deja să fac o rețetă dulce cu orez însă timing-ul n-a fost potrivit. Dar l-am resetat manual cu ciocănelul și s-a pliat numai bine pentru cina Rookie style, desfăsurată cu mare fast săptămâna trecută, în semn de apreciere a colegelor Fane Mitralieră și Anti-talent-în-bucătărie, știți voi, zăludele alea care îmi propun cele mai trăznite chestii.

Deci așa cum ziceam, la cina oh-so-yummy s-a lăsat cu bruschete de vară de două feluri: cu roșii galbene și roșii, busuioc, sare de Himalaya și ulei de măsline extra virgin plus unele cu castraveți mici tăiați cuburi, sare de Himalaya, ulei de măsline și pe deasupra fiecare și-a trântit cât a vrut din niște brânză rasă de oaie de la munte (caș mai tare, bine maturat). Baghetă integrală cu semințe, tăiată felii în unghi, stropite apoi cu ulei de măsline, coapte până devin crănțănitoare și frecate cu un cățel de usturoi. Ăsta a fost aperitivul și s-a ras. Am trecut apoi la felul principal unde m-am decis să le gătesc dintr-o provocare nouă, ca să împușc doi iepuri dintr-o treabă. Supa cremă de praz a făcut senzație și mă bucur că am ales-o într-un meniu pe care am putut să-l gătesc în mare parte cu o zi înainte. Eheeee, și pentru desert, pentru că preparatul ales al provocării 6 era în pending, am zis că rețeta duetului Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo e perfectă!

Ideea acestui preparat face parte din seria Two Greedy Italians, carte și colecție de episoade TV, absolut fantastică! Mi-a plăcut mult transformarea budincii în prăjitură; de altfel asta am și căutat pe net, pornind de la propunerea dulce și gândindu-mă la pasca cu orez pe care am gustat-o acum ceva ani la cineva.

Așadar, pentru budinca de orez am pus la fiert 1,2 litri de lapte gras de vacă alături de 5 linguri de zahărun baton de scărțișoară, o stea de anason, puțină nucșoară răzuită, coaja rasă de la 2 portocale, 2 lămâi și o limetă. Am adus la punctul de fiarbere, am domolit flacăra și am turnat 200 de grame de orez arborio. Merge orice fel de orez cu bob rotund, care conține mai mult amidon. Am lăsat orezul să se umfle și când era al dente l-am scos deoparte să se răcească și am completat cu 2 mâini generoase de stafide aurii. Am scos anasonul și batonul de scorțișoară și le-am aruncat.

Într-un bol încăpător al bătut spumă tare albușurile a 3 ouă de țară cu o lingură de zahăr pudră. Gălbenușurile le-am amestecat separat și le-am adăugat în budinca rece, cu sucul celor 2 portocale, al unei lămâi și al limetei. La final am încorporat ușor și albușurile cu ajutorul spatulei, ca să nu pierd bulele de aer la care muncisem deja. Am simție nevoia de încă o linguriță de scorțișoară măcinată și una de extract de vanilie, for extra flavour.

TIP: În momentul ăsta gustați compoziția și potriviți de zahăr după gust (sucul citricelor poate fi mai mult sau mai puțin acru).

Am turnat amestecul într-o tavă cu pereți detașabili, tapetată pe fund cu hărtie de copt și am lăsat prăjitura la cuptor cam o oră, la 180 de grade. Până s-a rumenit deasupra, s-a dezlipit de pe margini și părea fermă. Apoi la frigider, la rece. Pentru servit, am pudrat cu zahăr și am ornat cu felii de lămâie, ca să știe lumea că-i cu citrice🙂

Nu e nevoie să mai spun că și asta s-a ras, a plăcut chiar și publicului de origine italiană fapt ce m-a uns pe suflet! Bruschetele și prăjitura din rețeta bucatarilor italieni a plăcut cuiva de-acolo = curat succes! Și jumătatea a păpat o felie pe care am reușit s-o salvez cu prețul vieții și-a zis să refac, că prea-i bună! Deci da?! Fuguța la cumpărături.

PS: Știu că am făcut o prăjitură cu arome tipice de Crăciun în miezul verii. Și nu, n-am înebunit. Încă.🙂 Stay tuned, nu se știe mai încolo!

 

DSC_8927 DSC_8922

DSC_8918DSC_8911

One response »

  1. Pingback: Revenire provocarea 6: Risotto alla milanese cu porumb | RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s