Casserole/Budinca cu spirale de porumb si conopida romanesco

Standard

DSC_8779

Ce e casserole vă întrebați? Ehe.. ei bine, e o denumire șmensi-fensi pentru orice vas adânc ce poate fi utilizat la cuptor și apoi în servire. Mai multe detalii, aici.  La mine s-a lăsat cu vasul de yena care mi-a dăruit aseară a mai bună cină și ăl mai bun prânz de luat la pachet la serviciu, sănătos, veggie și chiar slab caloric. Ba mai mult, mi-a mai rămas o porție pentru cina de azi! De ce așa? Păi am folosit pastele de porumb pe care, personal, le ador, au un gust muuuuult mai yummy-bowl-licking decât cele de grâu + că sunt gluten-free, pe care le-am alăturat unei jumătăți de conopidă romanesco verde și cruncy plus nițcaiva telemea de capră. Fără unt, fără ulei, doar ceva smântână și ou pentru cremozitate și o pișcătură de brânză albastră pentru că… brânză cu mucegai!

Conopida romanesco am luat-o din Kaufland, prima jumătate fiind folosită cu mult succes într-o plăcintă delicioasă pe care o s-o repet cât mai curând. Ea are gust asemănător conopidei normale, doar că e mai îndesată. La asta se adaugă și ceva mai mult caroten, săruri minerale și mai puțin amidon. Nu mai punem la socoteală cele aproximativ 25 de kcal per 100 grame. Deci win-win-win.

Dar fără s-o mai lungesc, să vă zic repede cum puteți pregăti o budincă rapidă și simplă (3 porții):

130 de grame de paste de porumb se pun la fiert în apă bolborositoare și asezonată cu 1/2 linguriță sare. Eu folosesc spiralele Pasta D’oro;

1/2 căpătână de conopidă romanesco, se desface în florete. Cam 400 de grame. Floretele se taie în dimensiuni similare, ca să fiarbă simultan. Ele se pun în vasul cu pastele odată ce sunt al-dente. Se mai lasă la foc vreo 2-3 minute. Se scurg de apă, păstrând câteva grame într-o cană;

– Pastele și conopida se amestecă cu 100 de grame de telemea de capră dată prin răzătoare și se așează uniform într-un vas pentru cuptor. Nu este necesară ungerea vasului. Am folosit mereu yena sau ceramică și nu am avut probleme;

– Într-un bol încăpător se bate 1 ou de țară cu 2 linguri cu vârf de smântână, o pișcătură de piper alb și vreo 20-30 de grame din apa fierbinte în care au fiert pastele și conopida. Dacă ați uitat să salvați niște apă de-aia, puteți folosi lapte sau apă simplă, plată. Amestecul omogenizat bine cu telul se toarnă peste stratul de budincă;

– Deasupra se rad vreo 30 de grame de brânză cu mucegai albastru. Eu am avut Danish Blue. Merge și o gorgonzola;

– Se pune vasul în cuptor la 180 de grade până se rumenesc frumos. Se savurează cu poftă, alături de o salată simplă, de roșii (eventual galbene) cu ceapă de apă, sare de Himalaya și ulei de măsline extra virgin.

Dacă nu aveți chef de cuptor, o rețetă bună de tot cu paste și conopidă mai găsiți aici.

016

PS 1: Rețeta asta merge și cu alte varietăți de conopidă (albă, violet) sau cu broccoli. Sau de ce nu, alte legume. I’m thinking fasole fideluță verde; dovlecel și morcov; poate ceva vinete, albe eventual. Btw, am văzut ieri în piață la Obor vinete albe cu 4 lei kilu. I say go crazy! Inspirație, aici.

PS 2: Rogu-vă, păpați legume de sezon! Bucurați-vă de vară. Musacale de legume (de vinete sau cartofi, cu dovlecel, morcov, ceapă, roșii), tocănițe cu tot ce găsiți prin piețe (cartofi albi, ceapă, dovlecel, vinete, ardei capia și desigur, roșii bine coapte), budinci (de dovlecei, de conopidă, de fasole fideluță sau de toate la un loc, cu ceva brânzică sărată, ou și iaurt/smântână), supe cremă (mai ales de roșii cu busuioc, de ardei capia roșii, de dovlecel, de conopidă, de de toate!), salate calde sau crude, orice!

DSC_8782DSC_8768

 

One response »

  1. Pingback: Budinca de cartofi cu branzeturi | RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s