Gogosi de maritat. Cu iaurt si scortisoara

Standard

20140704_083621

Da bre, gogoșile astea vă garantează un inel de logodnă și un măritiș degrab căci… cum să vă zic, sunt linsul pe degete suprem! Pufoase, rapide, ușor de executat de orice rookie în ale bucătăriei, aromate, perfecte cu ceva lactate pe lăngă. Jumătatea a halit mai repede decât apucam eu să le scot în farfurie, cu un pahar generos de chefir. O parte simple, o parte cu dulce de leche când a descoperit borcanul.

Pe sistemul „simt că pocnesc dar nu vreau să mă opresc din mâncat” doamnelor, domnisoarelor și evident, domnilor, pentru o viață fericită aveți nevoie de 1 ou mare (de preferință de țară), 200 de grame de iaurt simplu (eu am avut iaurt de băut de la Napolact), 250 de grame de făină albă tip 000, 3 linguri de zahăr, 1 plic praf de copt, 1/2 linguriță rasă de scorțișoară. Asta e baza pentru cele mai bune gogoși evăr ca să zic așa. De nu vă place scorțișoara, puteți înlocui cu coajă de lămâie și/sau portocală, esență de vanilie/migdale, poate și ceva rom. Eu am vrut ceva mai fancy și am pus vreo 5 ml de esență de fistic. Dacă mai aveți răbdare șă scotociți în sertarul de condimente (ehem… sau dulapul, după caz 🙂 ) puteți alătura compoziției și o mână plină de stafide. I didnt bother.

Într-un vas cu fundul gros se încălzesc 500 de ml de ulei de floarea-soarelui (sau orice ulei neutru ca gust) la temperatură mică. La mine asta se traduce prin ochiul mijlociu de la aragaz dat la minim. Pasul ăsta e important pentru că, vă spun din experiență, uleiul poate fumega, ceea ce înseamnă că-i prea încins. Și astfel gogoșile trântite înauntru se vor coace rapid deasupra dar vor rămâne crude în interior.

Cu ajutorul unei linguri, se ia compoziție care se împinge cu degetul din lingură în ulei. Nu trebuie să faceți asta de la jumătate de metru înălțime, ci la 2-3 degete distanță de baia de ulei. Nu, temperatura nu e așa mare cât să vă ardeți.

Eu am copt câte 4 gogoși odată. Cu răbdare se execută operațiunea asta, nu trebuie aglomerat vasul pentru că apoi gogoșile sunt greu de întors și temperatura uleiului scade. Se întorc pe parți odată ce se observă că prind culoare. Tot așa de căte 3-4 ori pentru fiecare. Prima dată vă sfătuiesc să încercați temperatura uleiului cu o gogoașă pentru care vă luați timpul s-o întoarceți și urmăriți. O scoateți pe un servețel să absoarbă excesul de ulei, o tăiați în două și vedeți dacă e coaptă la mijloc. Așa veți ști cât trebuiesc lăsate la copt și dacă flacăra de sub vas își face eficient treaba.

Repetați operațiunea cu restul de aluat în timp ce admirați jumătatea cu balorează lacom gogoșile nițel răcite. Oricum nu va avea răbdare să se răcorească complet deci cel mai probabil își va arde puțin limba dar nu-i bai, pofta cere sacrificii! Dacă se va întinde pe jos, pe gresia din bucătărie veți ști că e al vostru pe veci!

PS: Dacă mai rămân gogoși e bine de știut că sunt micul dejun perfect, cu lapte proaspăt cu cacao, ca pentru cei mici. Era să uit, înainte să-mi sară cineva în cap că ba sunt bombe calorice, ba că absorb mult ulei, ba că nu sunt sănătoase mai ales la micul dejun vă spun din capul locului că astea nu se consumă zilnic! Fiecare alege pentru propriul corp, eu le fac cu frecvență trimestrială, cam ca plata impozitelor la ANAF. Ceea ce vă doresc și vouă. Adică gogoși și impozite rare.

New folder 20140704_083607

 

2 răspunsuri »

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s