Usturoi copt – calea cea mai simpla si lenesa. Bonus: sos(uri) de smantana cu usturoi (copt)

Standard

DSC_7759

Am văzut de multe ori tactica prezentată în postarea asta și recunosc că e prima dată când o încerc. Funcționează superb. Și e cea mai rapidă, guilt-free, simplă, lenesă deci oh so Rookie-type modalitate de a coace usturoiul fără să te chinui prea mult. Se desfășoară cam așa: căpățânile se curăță de 1-2 straturi exterioare de foi, se taie baza, se moscolește cu puțină sare și poate un strop de ulei de măsline for extra flavour și se împachetează în folie de aluminiu. Individual, fiecare căpățână. Apoi se uită lejer în cuptor până ce inundă bucătăria de mirosul inconfundabil de usturoi copt. Actual time: vreo 40 de minute, la treapta 2 (180-200 de grade). Devine cremos, moale, păstos și se scoate ușor din căței prin simpla străngere între degete și palmă. E o bază superbă pentru sosuri, creme, supe, tocănițe, piureuri, paste gen hummus. Nu știu să aiba proprietăți cosmetice dar nu vă recomand🙂. Mai bine întins pe pâine decât pe pomeți!

DSC_7758

DSC_7749

Eu una am folosit usturoiul copt (5 căpătâni to be exact) cu succes într-un sos pentru legume și carne la grătar amestecându-l cu vreo 100 de grame de iaurt gras, 400-450 grame smântână de 30% grăsime, 1/2 linguriță sare de Himalaya și sucul de la o lămâie mare. Bun. Foarte bun.

Alte super idei de rețete în care puteți folosi usturoiul copt: supe cremă de roșii / ardei copt; piureuri de cartofi /rădăcinoase; hummus de năut / linte / dovleac; peste blatul de pizza înainte de topping-uri; pastă pentru bruschete; sos pentru sandwich-uri sau lipii; tocănițe de legume cu sau fără carne; un goacamole mai special; umplutură de ciuperci la cuptor, alături de niște feta mărunțită… Mă opresc aici ca să șterg tastatura🙂.

PS1: Sosul de smântână cu usturoi merge și în varianta raw, adică folosind usturoi crud, zrobit bine de tot într-un mojar cu sare mare, amestecat apoi cu o lingură de ulei de măsline și smântână după gust. Hai și niște mărar tocat foooarte mărunt.

PS2: Nu, usturoiul copt nu mai e așa… usturoiat ci devine dulce, cu un gust estompat de iute undeva în fund la taxatoare. Dacă vreți o combinație semi-iute puteți folosi la sosul de usturoi copt și 1-2 căți cruzi, pentru extra kick. Evident, ăia cruzi se pisează în pastă în prealabil. Nu de alta dar să nu fie cazuri de căței întregi pierduți prin sos!

3 responses »

  1. Pingback: Top 5 sosuri pentru carne si legume la gratar | RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s