Cat pot eu de „pe scurt” despre experienta personala in cautarea cosmeticelor sanatoase

Standard

DSC_6804

Din păcate pentru noi, sănătatea organismului nu se rezumă doar la mâncatul adecvat, la practicarea unui sport sau dormitul a câte 8 ore pe zi. Sunt extraordinar de mulți factori ce influențează buna funcționare a corpului, dintre aceștia cei mai importanți sunt – in my opinion – stresul, mediul înconjurător – mai ales poluarea, stilul de viață și nu în ultimul rând, produsele cosmetice. Ehe… și despre aceste produse de îngrijire am ajuns să discut acum, din dorința de a împărtăși cu voi descoperirile mele, relativ noi btw – până acum un an jumătate nu știam mare lucru despre ele. Recunosc că mai toate sfaturile, opiniile, ideile și cunoștințele mi le-am însușit de la Corina Allan, al cărei blog l-am citit pe nerăsuflate în cateva luni și de acolo am pornit într-o căutare veșnică a celor mai bune produse cosmetice care să fie cu adevărat benefice pielii. A fost greu, încă e, dar am făcut progrese mari și învăț în continuare lucruri noi.

So, fără alte prostioare, să vă expun principalele linii directoare pentru o piele sănătoasă și mai puțin intoxicată de chimicale inutile:

o rutină zilnică și corectă de îngrijire a tenului, potrivită fiecărui tip de piele. Personal, dimineața folosesc un produs de curățare solubil în apă, urmat de aplicarea unui toner și a cremei de protecție solară (FPS 50 vara, 30 primăvara și toamna și 15 iarna). Seara îmi curăț din nou tenul cu produsul solubil în apă, aplic exfoliant chimic dacă e cazul; dacă nu, aplic toner și apoi cremă hidratantă. În sezonul mai răcoros am și un mix de uleiuri vegetale creat special pentru tenul meu însă nu îmi place atât de tare pentru că intra relativ greu în piele și majoritatea ajunge deci, în pernă :).

fără iritanți. Mai ales în produsele aplicate pe față. Aici am decis să nu mai fac nici un compromis și am cumpărat tot ce mi-a trebuit de la Paula’s Choice. Înainte să se găsească oameni care să-mi sară în cap cu argumente de genul prețurilor mari, menționez ca înafara cremelor cu protecție solară pe care le schimb în fiecare sezon, toate produsele îmi ajung în medie între 8 luni și un an (produs de curățare folosit zilnic dimineața și seara; exfoliant chimic folosit cam de 3-4 ori pe săptămână, seara; cremă hidratantă pentru seară, toner folosit dimineața și seara). Din punctul meu de vedere merită, mai ales că sunt multe produse pe piață, la prețuri deosebit de piperate și care nu oferă nici pe departe aceeași calitate.

În ceea ce privește îngrijirea corpului, aceasta este minimală (nu am pielea uscată, poate doar ușor grasă): gel de duș cu o listă cât mai sumară de ingrediente, fără parfum, alcool, limonene, lonalool, geraniol – mai ales în primele poziții ale etichetei (oricum acest produs se clătește dar este bine să nu aibă iritanți sau dacă îi are, să fie spre finalul listei de ingrediente); uleiuri sau unturi naturale pentru hidratare (shea, mango, cocos, cacao sunt preferatele mele, le cumpăr de la Elemental, mare atenție însă căci majoritatea extractelor naturale sunt iritante, mai ales cele foarte parfumate – mentă, citrice, scorțișoară deci nu tot ce e natural este și benefic pielii! M-a ajutat lista de aici.). Nu folosesc săpun aproape deloc – niciodată pe față sau pentru spălarea corpului, foarte rar pentru mâini – ingredientele specifice pentru a da forma solidă sunt deosebit de iritante pentru piele și usucă excesiv. Ca produs antiperspirant folosesc piatra de alaun (naturală – potassium alum pentru cp desigur există și varianta artificială formată din Ammonium alum, mai proastă și iritanță) și încă un deodorant cu bilă – Mitchum Roll-On Antiperspirant & Deodorant, Unscented – a cărui listă de ingrediente este curată și se găsește și în România (Cora, Auchan). Am descoperit recent și un deodorant solid CK One cu o etichetă chiar bună față de alte produse similare comercializate la noi.

Fără produse care conțin alcool, parfum și alte asemenea (de ex. uleiuri esențiale mai mult sau mai puțin naturale), aluminiu. Parabenii sunt o invenție de marketing, eu una nu îi evit.

Este important de știut și care sunt principalele categorii de ingrediente cosmetice. De asemenea, suntem in 2014, deci este cazul să ne mai trezim și respectiv să nu mai credem în miturile specifice domeniului.

Detalii despre iritanți veți găsi aici. Despre îngrijirea tenului am citit în articolele acestea. Liste cu produse recomandate am găsit aici însă foarte puține sunt disponibile în România.

citesc listele de ingrediente. Știu foarte puține denumiri de ingrediente pe de rost însă luni întregi am citit și cautat liste pe internet pe care apoi le-am verificat cu acest dicționar. M-am bazat și pe acest articol. Așa am învățat în mare cei mari uzuali iritanți și alergeni prezenți pe etichetele produselor. Fără practica asta, nu veți reuși să descifrați nici un ambalaj. Takes time dar este necesar și foarte util.

Personal, nu am un ten problematic, de asta nu folosesc multe produse, nu îl încarc cu nimic inutil. De asemenea, nu mă machiez iar dacă o fac am grijă să cumpăr produse folosind ranking-ul Beautypedia. Ca produs de îndepărtare a machiajului am un demachiant bifazic Balea – Augen Make-up Entferner Waterproof Olhaltig – foarte bun și ieftin. De asemenea, la noi se mai găsește și Express Cleanser for sensitive eyes with cornflower – celebrul demachiant cu albăstrele de la Yves Rocher. Aveți aici o listă cu produsele demachiante și de curățare care să nu fie problematice pentru piele. Pentru buze folosesc Balea Sundance Lippenpflegestift 50 Hoch, un produs foarte bine formulat, cu SPF 50. Alte produse bune pentru buze găsiți aici.

Cam asta a fost, vă aștept și data viitoare. Până atunci poate prestați si voi pe site-ul Pasagerei căci o să vă minunați de cât de puține știați despre cosmetice!

NOTĂ: Articolul reprezintă o părere personală, exprimată ca urmare a dorinței proprii de a împărtăși descoperirile mele. Nu am fost plătită sau recompensată de nimeni în nici un mod pentru a scrie aceste rânduri.

DSC_6744DSC_6827DSC_6746DSC_6824DSC_6903DSC_6772DSC_6752DSC_6950

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s