Despre maioneza de casa, cu drag.

Standard

DSC_6218

Nu știu exact de ce toată lumea se teme de preparatul maionezei. Ba chiar acum câteva luni, când hălăduiam cu jumătatea prin Auchan gândindu-ne ce să mai gătim bun, îmi dă ideea unei salate de ton cu porumb și maioneză și se repede să cumpere un borcan. Eu am reacționat subit și precis: „Wow wow wow man, what the f-word are you doing?”, să facem maioneză de casă, zic! Se uita la mine întrucâtva nedumerit, apoi urmează inevitabila întrebare: „Știi să faci maioneză de casă??”. Da! Știu să fac maioneză fără prea mare greutate, fără kile de suc de lămâie langă bol, fără apă nush de care în caz că se taie, etc. Mi-a ieșit negreșit de nenumărate ori, foarte simplu și rapid. Din două ouă, că nu folosesc cantități industriale. Ceea ce vă doresc și vouă.

De menționat din capul locului că ideal e să folosiți ouă de țară, de la o sursă sigură. Maioneza din imagini așa-i făcută, hence, the beautiful colour. Pașii sunt după cum urmează:

– Punem la fiert un ou până devine tare. Se taie în două și se scoate gălbenușul într-un bol cu pereți înalți;

– Se sparge alt ou, crud, separând albușul de gălbenuș. Se adaugă în bol. Gălbenușul that is.

– Mai trântim în bol și-o linguriță generoasă de muștar simplu. Nu cu hrean, nu iute, nu foarte dulce, nu wholegrain. Muștar simplu.

– Punem mânuța pe mixer și amestecăm la treapta 2 (din 5 la mine) până e omogenă treaba.

– Reducem treapta la 1 și adăugăm treptat ulei (în cazul meu, de floarea-soarelui) încorporând complet de fiecare dată. Ca să fiu mai precisă, torn cam 10-15 ml de ulei, bat până se absoarbe complet. And again, and again, and again. Operația se repetă în funcție de cantitatea de maioneză dorită.

Personal, fac cam 100-200 grame de produs finit. Acum, dacă e cazul, adăugați puțină zeamă de lămâie și sare. Eu nu fac asta pentru că, în general, o folosesc în alte preparate pe care le asezonez la final.

DSC_6210

Simplu, nu?

DSC_6212

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s