Legume coapte cu cimbru proaspat si salata de sfecla rosie

Standard

Aşa cum am mai zis, actualmente se lasă cu noua colecţie de reţete dedicate cu mult drag sezonului rece. Azi – lecţia despre copt. Sunt un mare fan al cuptorului şi am un fetiş pentru mâncărurile aruncate-n el vreo oră, două, până-s gata şi te-ncălzesc şi-n ultimul fir de păr. E simplu de folosit (mă rog… o să revin cândva asupra acestui fapt, poate atunci când voi încerca pentru prima dată macarons..) iar etapa efectivă de muncă se reduce considerabil – aspect esenţial pentru ăştia care ajung acasă pe noapte. De asemenea, gătitul la cuptor este dietetic, mai puţin nociv, foarte sănătos şi aroma specifică poate convinge orice amator. Şi nu, n-are mama fabrică de cuptoare, ci doar m-am îndrăgostit iremediabil de stilul ăsta de treabă.

Dar gata cu poveştile şi dezvăluirile incendiare, azi s-a lăsat cu următoarele ingrediente (pentru 2 porţii de prânz sau cină vegetală):

– 5 cartofi mici roşii;

– 3 morcovi mai subţiri;

– o bucată de ţelină (rădăcină of course);

– o rădăcină de pătrunjel;

– o bucată de păstărnac;

– 3 bucăţi de sfeclă, medii;

– 4 fire de cimbru proaspăt;

– o lingură de ulei de măsline kalamata;

– 3 căţei de usturoi marinaţi în ulei cu ierburi (se poate folosi şi usturoi proaspăt, bine pisat sau tocat mărunt);

– sare, piper.

Se curăţă rădăcinoasele iar cartofii se spala bine cu un burete abraziv – nu se curăţă de coajă! Legumele se taie pe măsura unui deget, cartofii se lasă întregi. Se pun la fiert în apa cu sare, până se înmoaie puţin. Cartofii se fierb separat. Se scot din apă, se lasă puţin deoparte, să se evapore apa. Abia acum se îndepărtează coaja cartofilor. Într-un bol mare, se pun legumele, se adaugă uleiul de măsline, cimbrul, usturoiul mărunţit, sare şi piper. Se mişcă bolul cu atenţie astfel încât toate legumele să fie moscolite cu de toate. E de preferat să nu folosiţi ustensile pentru a nu altera suprafaţa legumelor. Se aşează tot amestecul pe o hârtie de copt, într-un singur strat şi se dau la cuptor, foc mic spre mediu până se rumenesc.

Sfecla e altă poveste, se coace mai greu, dar merită efortul. Se spală puţin, se taie pe lung şi se pune la copt separat, pe hârtie de copt. Tot la foc mic spre mediu şi e gata când pulpa se înmoaie, putând fi străpunsă c-o furculiţă. Se scoate din cuptor, se pune într-un bol şi se acoperă până se mai răceşte niţel. Decojitul e relativ simplu, se ţine într-o mână şi cu cealaltă de scobeşte conţinutul cu lingura. Atenţie, cam pătează. Bucăţile de sfeclă coaptă se papa mult şi bine cu puţin ulei de măsline, oţet (eu avut de-ala de la Ikea, cu merişor), sare şi piper. Da, atât de simplu.

Enjoy şi folosiţi cuptorul!

7 responses »

  1. Da-da, ma mir si eu mereu ce bune sunt lucrurile simple de genul asta. inceraca si ceapa, taiata in 4 (daca n-ai principii impotriva ei) – e pe locul I in preferintele mele, iar pe locul II morcovii care se caramelizeaza de-a dreptul stand asa mult in cuptor …

  2. Pingback: To do & eat list iarna 2014 | RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s