Budinca de orez cu dovleac si lapte de cocos – deliciu pentru provocarea „Dulce Romanie”

Standard

Despre provocarea Dulce Românie nu-s multe de zis…decât că tot citesc despre ea de pe vremea când mă visam blogger culinar care într-o zi cu soare va posta o reţetă frumoasă de luat ochiu şi ghiorăit maţele cititorilor cu multă dragoste… Ei bine, asta nu e tocmai zi-nsorită, judecând după cantitatea de ploaie din ultimele ore şi nici reţeta nu-i mare lucru, dar am gătit cu drag şi pasiune, as allways, pentru minunata ediţie aniversară de doi ani.

Acestea fiind zise, mă apuc să vă înşir ingrediente:

– 1 baton de vanilie;

– 1 baton de scorţişoară, rupt în două;

– 2 bucăţi de cardamom, crăpate;

– 3 cuişoare;

– puţină nucşoară;

– o cutie de 500 ml de lapte de cocos (l-am avut de la Ki Life, o cutie cu negru şi verde; nu de alta, dar după experienţa cu laptele de cocos de la Mega Image am preferat un magazin mai…potrivit pentru achiziţia acestor ingredinte);

– 750 ml lapte de vacă;

– 500 gr de dovleac plăcintar;

– o cutie mică (200ml) de smântână lichidă;

– 2 linguri cu vârf de zahăr brun;

– coaja rasă şi sucul stors de la o portocală mare şi-o lămâie potrivită;

– 200 gr de orez cu bob rotund.

Dovleacul se curăţă de coajă, se dă prin răzătoare şi se pune la călit într-o tigaie cu o nucă de unt. Se găteşte la foc mic, acoperit, până se evaporă apa şi se înmoaie.

Batonul de vanilie se taie pe lung şi se pune într-o cratiţă înfierbântată (de preferinţă una mai lată, cu fund gros, care să poată fi apoi dată la cuptor) alături de restul condimentelor, cu excepţia nucşoarei. Se lasă câteva secunde, maxim 30, până îşi eliberează aromele şi uleiurile. Se adaugă laptele de cocos şi cel de vacă şi se aduc la punctul de fierbere. Se adaugă zahărul, nucşoara, coaja de citrice şi dovleacul.

Se fierb la foc mic încă 5 minute, amestecând continuu până la dizolvarea zahărului, apoi se pune orezul spalat în doar 2 ape (pentru a nu pierde foarte mult amidon, acesta ajuta la consistenţă). Se fierbe în continuare la foc mic, amestecînd periodic. Când orezul e aproape fiert se pune smântâna şi sucul de portocală & lămâie, se ia oala de pe aragaz şi se bagă în cuptorul preâncălzit, până re rumeneşte frumos deasupra (să fi fost vreo 15 minute..). Mai are rost să mai detaliez cu ce poftă se papă? Mă îndoiesc profund….

PS: Mihai, mulţumesc că mi-ai bătut obrazul să particip!🙂

7 responses »

  1. Pingback: Orez cu legume, copt în dovleac « RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s