Lapte de caju si-un smoothie demential

Standard

Sau mai bine zis, un experiment de rookie incununat de succes! Dar sa incepem cu inceputul….

Cred ca a venit timpul sa ne cunoastem mai bine, sa va spun ca Rookie nu este un personaj tocmai „in trend” ci mai degraba „i don’t give a tiny rat’s ass” in materie de tot ce e la moda. Nu ma intereseaza ce hip-new, ce se poarta si cum se poarta in nici un domeniu. Am ajuns asadar la stilul de viata raw-vegan din pura intamplare si ca o consecinta fireasca a scotocirilor mele prin carti/articole/studii de nutritie si sanatate si nu in ultimul rand, datorita noii mele pasiuni: za cooking. Am decis deja de aproape 2 ani sa includ mai multe cruditati in alimentatie si bine am facut, incepand cu micul dejun format exclusiv din fructe si pana la nelipsita side-salad de la pranz. Lista e lunga si continua la nesfarsit, dar ce vreau defapt sa zic e ca ar fi cazul sa ne apropiem mai mult de legume si fructe in starea lor naturala pentru ca n-avem ce pierde. Evident, si aici ar fi multe polemici si sunt convina ca minim o opinie negativa de tipul „pai si legumele si fructele astea sunt stropite…” se indreapra vertiginos spre mine. Sunt de acord cu asta, dar cred de asemenea ca daca ne-am misca popul in piata in loc de excursia saptamanala de umplut cosul pana la refuz in supermarket, lucrurile ar sta cu totul altfel…

‘Nywayz, here i am, oarecum proaspat semi-convertita la stilul de viata raw si vegan (pentru ca jur, mi-e prea greu sa renunt la branzeturi.. cu ocazia asta declar: Andie, darling, i know what you mean!) si-am decis sa orientez experimentele mele culinare in aceasta directie. So, first things first: de facut lapte din surse vegetale. Pentru asta am ales mai intai sa merg pe oleaginoase, acestea fiind mai aromate decat cerealele (ca sa nu mai zic de senzatia „fainoasa”). Modul de preparare este prea simplu chiar si pentru mine (iar in caz de nevoie, Google poate veni in ajutor):

– luat 100 gr. de caju crud (din Obor; dar se poate cumpara de peste tot, mare atentie insa: trebuie sa fie crud!);

– pus la hidratat de cu seara intr-un bol, acoperit complet de 2 degete de apa (hidratarea este foarte importanta, the longer the better! Oleaginoasele trebuie sa stea in apa minim 4 ore, ideal peste noapte);

– aruncat apa din bol si spalat caju in alte 2-3 ape proaspete;

– pus caju in blender, alaturi de apa (aproximativ 400 ml in total dar nu i-am adaugat din prima ci doar 100 gr pentru a face pasta initiala pe care apoi am diluat-o adaugand restul de apa);

– pornit blenderul in jur de 2 minute timp total de preparare insa am facut 3 pauze sa verific consistenta si respectiv sa completez cu apa;

– strecurat laptele la final (eu am folosit o sita deasa, ideal ar 2-3 straturi de tifon). Chestia cu srecuratul nu este insa obligatorie, am citit multe retete in care laptele nu se mai strecoara insa mi s-a recomandat sa fac asta totusi, pentru a elimina din gustul fainos. Personal, am gustat din el nestrecurat si mi s-a parut ok, mai ales ca urma sa adaug fructe dar pentru cine se cunoaste pretentios recomand si acest pas.

There you haz it ! N-a fost greu deloc si rezultatul m-a surprins complet: gust bun, consistenta semi-cremoasa, ideala pentru smoothie-uri. Ceea ce a si urmat:

– o banana coapta, taiata rondele;

sucul proaspat stors de la jumatate de portocala;

coaja de la aceeasi jumatate de portocala;

– aprox, 250 ml  lapte de caju.

Le-am pus pe toate in blender si le-am amestecat cam 30 de secunde. Este deajuns de dulce, nu a fost nevoie sa adaug miere de albine. Concluzia mea: cashew milk-banana-orange smoothie kicks cola drink’s ass!

Enjoy the recipe si respectiv noua mea rubrica „RAW rulz”!

8 responses »

    • Da, mi-am dat seama (dupa lupte neuronale seculare…) ca se poate si in picasa..Dar promit ca o sa incep PS cat de curand :))
      Cat despre go-raw, i say HELL YEH! Ba chiar ma bate gandul la inca un smoothie pe ziua de azi..o sa devin smoothie-holic!

  1. Pingback: Peripeţii cu lapte raw de migdale « RookieFood(ie)

  2. Pingback: Smoothie violet « RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s