Food Revolution Day – 19 mai

Standard

Nu cred sa existe cineva pe lume care sa nu fi auzit de Jamie Oliver, asa ca intru direct in subiect: 19 mai este ziua alimentatiei sanatoase, daca e sa facem un mic sumar a tot ceea ce inseamna Revolutia Mancarii. Asa ca propun sa ne gandim serios la tot ceea ce inseamna mancare, pe ce punem mana in supermarket si ce punem in gura la fiecare masa. De ce? Pai deja sunt clasice toate replicile pe care le-as putea da privind problemele legate de obezitate, colesterol, boli cardiovasculare, diabet, cancer si nu numai. Multe persoane sunt poate satule de astfel de „povesti” asadar e nevoie de o informare mai temeinica asupra importantei alimentatiei in zilele noastre, ca o componenta a vietii sanatoase. Si daca nici asta nu ne convinge, poate ar trebui sa ne gandim ce e normal si ce nu, de pilda este normal ca piureul de cartofi sa fie din fulgi de chimicale si nici 5 % cartofi adevarati? este normal ca unii copii de sub 15 ani, nascuti dupa anul 2000 sa faca diabet de tip 2 inca din varsta adolescentei? este normal ca hamburgerii ambalati sa aiba chiar si 40 de ingrediente pe eticheta, majoritatea compusi pe care nici nu-i putem pronunta? Asta daca citim eticheta….

Jamie Oliver a facut un experiment in gradinite, intreband copiii despre diverse produse. In acest context nu pot rezista sa nu ma intreb cum de majoritatea au recunoscut fara abateri produsele din meniul Mc’D dar nu stiau cum arata un cartof in stare naturala? Este normal ca de la varste fragede sa stim ce sunt french fries dar sa nu fim in stare sa recunoastem sursa? Asta inseamna educatie?

Michael Pollan mentioneaza in filmul Food, Inc. ca am ajuns in situatia de a scrie mii de carti despre proveninenta mancarii… De ce daca acesta este defapt un lucru de baza, esential ba chiar mediocru… Acum ia avant turismul rural, in cadrul caruia destul de multi oameni platesc bani grei sa vada capre pascand iarba la o ferma… E asta normal sau ceva ce trebuia deja stiut chiar daca nu ne nastem intr-un astfel de mediu?

Alimentatia a stat la baza dezvoltarii omenirii de milioane de ani dar acum, cea mai evoluata forma de viata s-a dezradacinat complet de ea. Oamenii preistorici si-au dat seama ca unele fructe sau flori viu colorate sunt otravitoare in timp ce noi, oamenii moderni, umplem rafturile de fructe si legume perfecte ca forma si culoare fara a sti sau a ne pasa ca ele cresc repede datorita miilor de kilometri de micro – furtunuri inserate in tulpini si chiar frunze, ce pompeaza kilograme intregi de chimicale nocive. Am eliminat bariera timpului avand acum la dispozitie capsuni si rosii in decembrie, dar cu ce cost?

Sa ne gandim asadar cand a fost ultima oara cand am stat la masa cu familia sau prietenii, cand am gatit ultima oara cina acasa sau cand am luat ultima oara micul dejun de la patiseria de la metrou..

Toate astea inseamna in esenta conservarea culturii, traditiilor, sanatate si longevitate. Asa cum zice Jamie Oliver, „we need to get back to basics and start thinking about where our food comes from„.

                                                                                                          Sursa: http://foodrevolutionday.com/infographic.html

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s