Xylitol, indulcitor natural – asa sa fie oare?

Standard

De ceva timp caut un inlocuitor al zaharului alb, deja etichetat ca deosebit de nociv, si pe buna dreptate. Schepsisul acestei chestii este ca vreau sa fie slab caloric, altfel ma orientam cu mare drag catre siropul de artar, agave sau mierea de albine de la tara. But no…..me want sweet & calorie-free….suna a vis si mai tarziu aveam sa aflu ca asa si este. Vorba aia „if it’s too good to be true, it probably is”.

In cautarile mele internaute (of course, ca doar mai nou ne si diagnosticam pe internet) am aflat de acest xylitol, care se doreste a fi indulcitor natural, pur, sigur, fara efecte secundare, cu 40% mai putine calorii si 75% mai putini carbohidrati, ba chiar foarte util in sanatatea dentara, bolile cardiovaculare si diabet, reglarea fluxului sangvin, este in esenta un compus obtinut printr-un proces CHIMIC !!!

Mi-a atras atentia in mod special o bloggerita din Colorado, supranumita Crunhcy Betty (don’t be fooled by the name) care detine un blog cu acelasi nume, plin de articole interesante si care avea aceeasi dilema ca si mine: este xylitolul natural sau nu? Mi-am rostogolit ochii printre randuri cat de repede am putut si am aflat ca este un produs laxativ (de altfel, din lungile trip-uri la toaleta a inceput necesitatea informarii sale asupra produsului), ca provoaca severe crampe stomacale, sacatuieste corpul de hidratare, dereglari metabolice and so on. Deja m-am speriat. Yet again, ma cam asteptam la asta…. Mai jos insa mentioneaza ca exista deja numeroase studii care confirma efectele negative ale produsului asupra stomacului insa redactate in maniera mult cunoscuta „you’d have to eat your weight in xylitol to be affected”. Tipic! – mi-am zis….

Moving along, am reusit sa aflu cel putin o farama de adevar, daca nu chiar tot… Oricum, aveam deja toate informatiile ca sa renunt la acest produs si sa-l proscriu ca fiind complet idiot:

– Site-ul Natural News mentioneaza: „Xylitol is a processed sugar. After being hydrogenated and having toxic chemicals added to xylan from corn or other plant material, and then  removed, you get xylitol”

– intr-un schimb de mail-uri dintre autoarea articolului si tanti Shane Ellison, The People’s Chemist, autoarea cartii Over-the-Counter Natural Cures, aceasta din urma povesteste cum se fabrica acest mirific produs: „Xylitol is a molecular cousin to sugar and is derived from the crushed fibers of sugar cane […birch wood or corn…] using a multi-step chemical reaction that involves the use of sulfuric acid, calcium oxide, phosphoric acid and active charcoal. The end product is a a bleached, powdery blend of sugar alcohols that taste sweet on the tongue but are not absorbed by the body”. Intrebata apoi, daca xylitolul poate fi considerat un produs natural, luand in considerare procesul chimic de obtinere, acelasi chimist spune: „I don’t consider anything natural if it’s processed with man-made  chemicals. Xylitol will rip up your insides, namely the digestive tract.  It’s  being touted as a natural product, most likely so that it can bypass  regulation.  Thus, very little studies exist on its side effects”. Mai mult decat atat, mi-am primit confirmarea cand am citit ca producatorul de top al xylitolului – Denisco – este o companie a grupului DuPont, grup dat un judecata de cateva ori de EPA, pentru musamalizarea efectelor PFOA (Perfluorooctanoic acid) – o substanta din teflon, asupra corpului uman: foarte toxic, cancerigen si care provoaca infertilitate.

Literlamente am ramas fara cuvinte. Pare de necrezut, poate si pentru unii cititori ai blogului meu sau in general pentru lume. De altfel nu de putine ori m-am confruntat cu rezistenta in discutii pe astfel de subiecte privind sanatatea. Oamenilor nu le pasa de ei insisi? Sau de copiii lor? Sau de nepotii lor? Aparent nu.

Tipa asta incheie apoteotic asa ca o citez din nou: „What bothers me – what ALWAYS bothers me – is when companies (or governmental regulatory bodies, even) tout something as natural, when its sole ability to exist in the way we consume it as a supplement is based on wholly unnatural, synthetic chemical processes. It’s very reminiscent of another industry recently begging and pleading us to believe their product is natural. High-fructose corn syrup, anyone? „. Asadar, industria porumbului (la ei, reprezentata de Corn Refiners Association) trebuia sa inventeze ceva nou si „natural” pentru a inlocui pierderile financiare suferinte ca urmare a scaderii vanzarilor de sirop de fructoza. Asta pe langa posibilitatea ca porumbul sa fie modificat genetic.

De ce nu se stiu lucrurile astea? Simplu: „There is just SO little information out there that isn’t sponsored by the xylitol companies and industry. SO little information out there that’s purely investigative”.

Decizia e in mainile fiecaruia din noi. Important e sa ne informam inainte  de fiecare aspect al vietii noastre.

Multumiri lui Cunchy Betty si articolului ei fantastic despre acest nou praf alb!

45 responses »

  1. Eu vreau sa zic doar atat: cand vad un produs care zice despre sine ca e natural si are in denumire un x si un y, pe mine m-a pierdut de client🙂 Din acest instinct de conservare foarte natural iacata ca niciodata nu am crezut ca ar fi natural si, mai ales, niciodata nu l-am consumat.
    Stevie lichida ai incercat vreodata pentru indulcit? Sau e prea calorica? N-am cercetat, doar intreb.
    In rest, felicitari pentru superba documentare!

    • Din pacate inca nu am apucat sa scriu articolul despre stevie, insa „surpiza”: it’s the same crap! Long story short: soiul de stevie folosit ca indulcitor este deosebit de puternic, deci nu poate fi imbuteliat & utilizat asa simplu, motiv pentru care, guess what: e „indoit” cu……(insert drums sound) XYLITOL !!! Concluziile se trag singure de-acum🙂
      Eu una am inteles ca nu se poate nimic dulce & natural fara sa fie caloric, deci traiasca borcanele de miere naturala de la tara sau in cel mai rau caz siropul de artar/agave din comert (care oricum, din documentarile mele, si ala are zahar in compozitie, deci atentie la eticheta)

      • mierea nu este o solutie pentru diabetici si oricm (asemeni siropului de agave) nu poate fi prelucrate termic (de fapt nu trebuie prelucrata termic pentru ca devine toxica). scriu acestea ca sa pastrez spiritul critic al articolului. adevarat insa ca pe fond mierea este mult mai buna pentru mincat deca xyitolul, dar atunci cind ai voie sa o maninci🙂; in particular xylitolul poate fi indicat pentru consum.

      • De acord că mierea nu este o soluţie pentru diabetici dar articolul meu nu ia în discuţie la alimentaţia deiabeticilor. Mă refeream la persoanele sănătoase, care din simpla dorinţă de a mai elimina din caloriile zilnice de pe listă, vor să consume substituienţi slab calorici pentru a-şi întreţine în continuare pofta de dulce.

      • vai da ce bine sti sa scri in englezza ce cult si titrat esti ai scris articolul pt. romani sau pt. americani?”’ vanitate esti pacatul meu preferat”’ -zice diavolul[al pacino]

      • Îți aprob comentariul doar ca să vadă și alții minunata limbă română cu care te lauzi că o scrii corect în timp ce critici cu atâta fast stilul altora. Pentru a mă face înțeleasă, „sti” se scrie cu doi de „i”. Analog și pentru „scri”. O zi bună și la cât mai multe repetări ale claselor primare îți doresc.

    • fiecare poate sa faca ce vrea dar asta nu inseamna ca face si bine. xylitolul este produs si de corpul uman; logica ta nu este corecta.

      • Evident că fiecare face aşa cum doreşte şi este capabil să ia decizii pentru sine. Cu toate acestea, consider că exista diferenţe între xylitolul produs de corp şi cel găsit în natură, dar oricum acest fapt nu are nici o legătură cu articolul.

  2. In anul 2008, dr. Mencinicopschi Gh. a editat o carte cu titlul „Biblia alimentara”, acolo explica foarte clar ca xylitolul obtinut industrial este un produs artificial. Chiar daca, se gaseste si in mod natural in fructe (prune, fragi) sau legume (conopida), industrial este produs din xilanii din fibrele vegetale, care sunt hidrolizati la D-xiloza (pentoza) care apoi este hidrogenata la xilitol. Consumat frecvent sau peste 50g pe zi, duce la dereglari metabolice (balonari, crampe si diaree).
    Obtinerea xilitolului natural este un procedeu scump care nu ar umple cu bani buzunarele producatorilor, si cum pe ei nu-i intereseaza sanatatea oamenilor ci doar castigul … este clar, ca si in multe alte cazuri, ne vand produse artificiale si pe eticheta scriu ca-s naturale.
    Astazi mersul la cumparaturi a devenit „o cursa cu obstacole”.

    • Iti multumesc foarte mult pentru lamuririle suplimentare, sunt de mare ajutor. Si intr-adevar, alimentatia sanatoasa a devenit un obicei „exclusivist”, foarte greu de atins.

    • lucrurile sint putin mai complicate decit atit. xylitolul se poate extrage prin cel putin doua metode. cea descrisa de dr.Mencinicopschi este intr-adevar nociva. dar mai exista una care nu este nociva, cel putin din cite cunosc eu, respectiv prin fermentare. aceasta metoda de a extrage xylitolul prin fermentare este mult mai scumpa si de aceea majoritatea producatorilor o folosesc pe cea cu hidrolizarea.
      de altfel chiar articolul in sine nu face referiri decit la acea procedura de obtinere prin hidrolizare.
      fara intentie, articolul este partinitor… tocmai din cauza lipsei de informatii🙂
      ATENTIE! este vorba despre metoda de extragere a xylitolului si nu de producere a lui.
      Xylitolul in sine este o substanta buna.

      • Mulţumesc pentru detalii, însă omiţi din păcate un lucru esenţial şi anume faptul că xylanul se extrage din sursele naturale şi prin combinarea cu diverse alte subsanţe de formează xylitol. Deci forma brută a îndulcitorului natural este xylanul şi nu xylitolul. Şi aşa cum ai spus, mă îndoiesc drastic de faptul că producătorii, în marele lor interes pentru profituri maximizate şi costuri mici abordează fermentarea în detrimentul hidrolizării.
        Nu am dorit sub nici o formă să fie părtinitoare însă majoritatea produselor de acest fel sunt obţinute prin hidrolizăre, deci am vorbit despre ceea ce se găseşte efectiv pe piaţă.

  3. esti un penibil cu romano-engleza de balta folosita si sa stii ca xylitolul este fff bun…oricum si berea si 99,999 dintre alimente trec prin procese ” chimice”…

    • Iti multumesc mult pentru comentariu, sa stii ca il apreciez in starea in care e pentru ca asa ma conving inca putin de lumea in care traiesc. Blogul pe care il am reprezinta o creatie proprie si personala pe care o uzez asa cum imi doreste sufletul, iar daca postez in acea englezo-romana este numai pentru ca asa vreau si decid. Mai mult decat atat, am inceput sa studiez engleza de la varsta de 3 ani asa ca nu iti inteleg apelativul „de balta folosita” (btw, exista si engleza de balta nefolosita? poate procur niste de-aia…) dar asta e probabil dupa standardele tale.
      Cat despre xylitol, daca il consideri atat de sanatos, te rog, consuma-l tu asa cum poftesti, alaturi de bere si restul de 99,999% din produsele existente pe piata. Eu nu consider ca suplimentele de orice fel sunt sanatoase si ca atare, mi-am exprimat opinia (din nou, pe blogul personal! – acest detaliu conteaza foarte mult) in eventualitatea in care cineva ar cauta informatii in plus cu privire la acest produs. De asemenea, stiu sa citesc etichete si evit sa cumpar aproape orice din comert. Sunt convinsa insa ca pentru tine aceste gesturi sunt extremiste, asa cum probabil considera majoritatea oamenilor, insa eu cred totusi ca sunt un consumator informat. Asa ca iti doresc cu drag sa continui sa utilizezi si sa cumperi tot iti pofteste inima de chimicale si mai vorbim peste 30 de ani de exemplu, sa vedem cum stai cu sanatatea…
      PS Nuti draga: Ai gresit un pic sexul, nu am cum sa fiu penibil de vreme ce sunt femeie si daca ai fi citit mai mult, poate ti-ai fi dat seama de acest fapt.

  4. Singurul lucru care descurajează persoanele care folosesc stevia este că puteţi gusta un pic amar în băuturi şi în unele retete, dar acest lucru poate fi depăşită prin utilizarea unui alt îndulcitor minunat, numit Xilitol, în combinaţie cu stevia pentru înlocuirea zahărului ideală. Xilitol este o substanţă naturală găsit fibroase de legume şi fructe, precum și știuleții de porumb și copaci foioase diferite, cum ar fi mesteacăn. Acesta este un produs intermediar, naturale care apare în mod regulat în metabolismul glucoză de oameni și animale, precum și în metabolismul de mai multe plante. Xilitol este atât de natural că corpurile noastre produce până la 15 grame de o zi în timpul metabolismul normală. Xilitol a fost cunoscut pentru Chimie organică din 1890. Studii asupra ființelor umane și rozătoare au arătat că Xilitol, atunci când se administrează oral, este bine tolerată și în siguranță niveluri de cel puțin 40 de grame pe zi (care echivaleaza cu unele 10-12 linguriţe de zahăr) cu nici un rezultatelor negative subiective sau obiective. Important, mult mai puţin insulină este eliberat în sânge în timpul administraţiei Xilitol decât în timpul administraţiei de glucoză. Acest lucru este, evident, un lucru foarte bun pentru persoanele sensibile la insulină sau pentru oricine preocupat de pierdere în greutate, după cum insulină (în afară de conducere glucoză în celulele) spune, de asemenea, organismul pentru a stoca chiar uşoară carbohidraţi exces ca fat, mai degrabă decât să le utilizeze ca energie. Relativ mari cantități de Xilitol se găsesc în prune, zmeură şi conopida (g 0.3 la 0,9 la 100 g de substanță uscată; cantitățile variază în funcţie de soiuri de plante). Chiar dacă Xilitol este derivat din fructe şi legume, nu este la fel ca fructoză. Xilitol este un zahar cinci de carbon, ceea ce înseamnă că este antimicrobieni (împiedică creşterea bacteriilor), întrucât toate celelalte forme de zahăr sunt zaharuri şase de carbon, care cauzează suprainfecţia bacterii si ciuperci. Xilitol caută, se simte şi un gust exact ca zahăr – deşi asta e unde se termină similitudinea! În timp ce zahăr wreaks ravagii asupra organismului, Xilitol vindecă şi reparaţii. De asemenea, construieşte imunitate.

    Learn more: http://www.naturalnews.com/022692_sugar_xylitol_stevia.html#ixzz25ghGyy7l
    TRADUS CU GOOGLE TRANSLATE…

    • – „acest lucru poate fi depăşită prin”: ai un „ă” in plus
      – „în combinaţie cu stevia pentru înlocuirea zahărului ideală” – nonsens, ce este ideala? combinatia?
      – „Xilitol este o substanţă naturală găsit fibroase de legume şi fructe” : aici poti pune „ă” – ul de mai sus, ca substanta sa fie gasita totusi…
      – „Acesta este un produs intermediar, naturale care apare”: ai un „e” in plus
      – „apare în mod regulat în metabolismul glucoză de oameni și animale” – nonsens din nou…incep sa cred ca ai tradus cu Google Translate, numai la el am vazut asemenea traduceri de mizerie…
      – „în metabolismul de mai multe plante” – suna deja a text ideal pentru o manea…
      – „Xilitol este atât de natural că corpurile noastre produce până la 15 grame de o zi în timpul metabolismul normală”: diddo… sper doar „ca corpul” meu sa scoata si el o productivitate asemanatoare..
      – „Xilitol, atunci când se administrează oral, este bine tolerată” – iar ai o problema cu sexul…

      Lista continua dar din pacate rabdarea mea a luat sfarsit. Din nou, tin sa apreciez faptul ca ai ajuns la mine pe blog, ca ai avut rabdarea sa citesti si sa postezi un comentariu, insa te-as ruga frumos si civilizat sa revii cand vei avea un text de bun simt si de preferinta fara copy-paste din vreun studiu (cel mai probabil american ca deh, unde sa fie oare industria inlocuitorilor de zahar mai productiva, laolalta cu bolile de inima, cancer si diabet?) tradus intr-un mod execrabil.
      O zi buna!

  5. Articolul poate duce in eroare pe cititor. In primul rind titlul este in discordanta cu ceea ce se afla in continut. Desi in titlul se pune intrebare daca este natural xylitolul, tot continutul este despre modul de extragere a lui.
    Sa ne fie clar xylitolul ESTE natural.
    Modul cum este extras poate fi intr-adevar daunator sanatatii, iar articolul face referire la un mod de extragere a lui care poate afecta in rau sanatatea.
    Exista insa si o modalitate de a extrage xylitolul astfel incit sa rezulte un produs sanatos si care poate fi consumat in limitele specifice lui (ca orice produs alimentar de altfel…. chiar vitaminele si mineralele au limite peste care nu trebuie trecut).
    Aceasta modalitate sanatoasa este insa costisitoare si dea aceea in industrie se prefera, din motive financiare, metoda ieftina.

    • Xylanul este natural, xylitolul nu. În titlu am scris clar xylitol pentru că acesta este numele produsului comercializat pe piaţă. În articol am abordat extragerea lui pentru că aceasta, aşa cum ai menţionat şi tu, este cea mai răspândită metodă utilizată la scară largă de producători. De ce aş vorbi de un proces ce nu se practică?
      Cât despre limitele vitaminelor şi mineralelor aici e complet altă discuşie şi am citit numeroase studii care dezmint acest aspect. Ba chiar exista şi cazuri de cancer tratate cu cantităţi de vitamina C considerate de unii „periculoase”. În acest sens îţi recomand să citeşti „Terapia Gerson”, „Spune nu cancerului” şi „Studiul China”, unde se explică foarte clar efectele vitaminelor şi mineralelor asupra corpului.

      • Cred ca faci o eroare, xylitolul nu este un produs comercial ci este o molecula ca atare, care se poate forma in mod natural in procesele biologice.
        Daca exista comercianti care isi numesc produsul direct XYLITOL este problema lor (si a noastra), care poate fi tratata ca un abuz, dar realitatea este ca acest xylitol este o substanta naturala in sine, care poate fi extrasa prin metode mai mult sau mai putin sanatoase.
        Aici gresesti, xylitolul este un produs natural, documenteaza-te mai mult.
        Nu ai abordat bine articolul pentru ca nu ai pomenit existenta metodei sanatoase de a extrage xylitol, tocmai pentru ca pe piata exista si aceasta alternativa, chiar daca este greu de gasit. Vrei sa spui ca nu sint persoane care in urma citirii articolului au ramas cu impresia ca orice xylitol este daunator? Daca s-a intimplat acest lucru inseamna ca articolul i-a dus in eroare.

        p.s.
        Limitele de unde vitaminele devin nocive pot genera o discutie, dar acele limite exista. Vitamina C are o limita atit de ridicata incit chiar si cea „oficiala” este greu de atins.
        Despre minerale nici nu mai trebuie sa pomenim ca dincolo de limite sint nocive (zincul peste limite de exemplu, in timp, dubleaza incidenta cancerului de prostata).
        Dar aceasta discutie poate fi lasata pentru alte articole.

      • Nu fac nici o eroare, exact sub aceasta denumire se comercilizează produsul. Cât despre restul părerilor, mi le păstrez pentru că m-am documentat şi nu văd rostul unui şir neterminat de replici de tipul „ba eu am dreptate”. Nu am de ce sa abordez o temă care nu se practică în producţia efectivă, care nu este pusă la dispoziţia consumatorilor. Or fi persoane care au rămas poate cu impresia ca acest xylitol este nociv, şi pe bună dreptate. În plus, este de datoria fiecăruia să se informeze temeinic înainte de consumul oricărui produs existent la îndemână şi pentru care scoate bani din buzunar. Dacă ei îsi fundamentează decizia însă doar în baza unui articol scris pe un blog, înseamnă că problema este alta.

      • Mda, nu am cum sa lupt cu incapatinarea, mai ales ca, fiind articolului tau, nu vrei sa dai inapoi.
        Se pare ca nu vrei sa intelegi ceea ce am spus:
        1.xylitolul este un produs natural (lucru care vine in contradictie cu articlolul). este aceeasi situatie daca ai spune ca vitaminele nu sint naturale pentru ca ai vazut la farmacie suplimente de vitamine obtinute prin sinteza.
        2.nu trebuie facut confuzie intre un produs comercial denumit direct XYLITOL si un produs comercial cu un nume oarecare dar care are in compozitie 100% xylitol.
        3.exista pe piata producatori de xylitol care folosesc procedee sanatoase pentru extragerea lui.

        Incapatinarea are si ea limitele ei🙂 ca atare te rog nu mai spune inca odata ca nu exista xylitol sanatos pentru ca atunci o sa cred ca acest articol este scris cu scop comercial.

        p.s.
        fara intentia de a da lectii – ar trebui sa iti pui si problema celor care iau decizii doar in urma unui articol, pentru ca doar in felul asta le oferi celor care te urmaresc garantia ca oferi informatii complete si sigure, acoperint astfel toate aspectele unei probleme, macar si intr-o ultima fraza la sfirsitul articolului.

      • Imi place ca sustii sus si tare ca nu te lupti cu incapatanarea insa sub nici o forma nu termini in a-ti exprima opiniile, pe care deja le-ai mai scris de cateva ori. Si din pacate asta nu inseamna ca trebuie sa fiu de acord cu tine, desi vad ca insistenta ta cam la asta se rezuma.
        1. nu sunt de acord si nici nu voi fi, indiferent de cate alte comentarii vei mai scrie. M-am plictisit sa scriu de ce.
        2. nu fac nici o confuzie aici.
        3. de vreme ce se pare ca stii toate produsele de pe piata si ai si fost in fabricile producatorilor din toata lumea, te rog sa expui o lista a produselor obtinute prin procedee sanatoase.

        Nu ma intereseaza ce pareri ai tu despre acest articol, in special daca e comercial sau nu, eu stiu mai bine ca nu imi vand cuvintele on-line nimanui si nu trebuie sa demonstrez asta.
        Mi se pare insa foarte ironic faptul ca tocmai tu imi vorbesti mie de scopuri comerciale cand nu eu sunt cea care promoveaza sus si tare acest produs….
        Da, am scris acest articol din vaga speranta ca mai exista oameni cu creier, care nu se incred orbeste in etichete care de multe ori mint sau in studii finantate de interesele producatorilor. M-as bucura sa aflu ca in urma citirii articolului meu ar fi oameni care ar renunta la ideea stupida de a-si satisface dorintele (mare atentie, nu nevoile) de dulce prin apelarea la alimente sanatoase, in conditiile limitelor de bun simt.

      • Imi pare rau ca vezi toata aceasta discutie ca fiind ceva personal.
        Doar am reactionat la ceea ce am vazut in acest articol, articol care este bazat pe ceea ce a scris cineva pe un alt blog (Cunchy Betty), care a facut referire la un alt site (http://thepeopleschemist.com), un site care de fapt este unul comercial care vinde metode pentru slabit…
        De asemenea am reactionat la faptul ca articolul nu face distinctia intre xylitol si modul de a extrage xylitolul (respectiv ulterior comercializarea); vad ca este nevoie sa intru mai mult in detaliu si sa iti spun ca tipul de extragere a xylitolului va duce la un produs comercial „xylitol” cu diferite grade de puritate. nu cred ca este bine sa iti dau nume de comercianti care vind xylitol la cel mai inalt grad de puritate, respectiv puritate farmaceutica, pentru a nu interpreta ca intentia mea este sa fac reclama cuiva.

        Nu pot sta indiferent cind vad articolul tocmai pentru ca stiu ce este xylitolul si cunosc studii despre el.

        Probabil nu o sa faci niciodata pasul inapoi si ca atare ramine sa ii lasam pe cititorii acestor comentarii sa ia propria decizie, vreau doar sa ii rog sa ia decizia pe baza urmatoarelor:
        – niste articole de pe un blog (Cunchy Betty), bazate pe afirmatiile cuiva care vinde solutii pentru slabit (http://thepeopleschemist.com)
        vs
        – studii si cercetari pe domeniul xylitol facute de o universitate – http://herkules.oulu.fi/isbn951425158X/html/c135.html univestatea Oulu http://www.oulu.fi/english/about-us (de altfe capitlul acesta din studui incepe cu „Xylitol is a five-carbon polyalcohol, pentitol (Figure 2-1), which is widely distributed in nature”)

        p.s.
        ai afirmat in bataie de joc faptul ca stiu toate produsele pe baza de xylitol comercializate si ca am fost in toate fabricile de xylitol.
        desi ii vom lasa pe cititori sa ia deciziile, pina la urma, pentru a nu considera ca ma disculp, daca insisti o sa iti pot da exemplu de produse comerciale pe baza de xylitol care sint de o buna calitate (chiar cu riscul ca unii sa creade ca voi face reclama).

        de altfel s-ar putea face si o actualizare a articolului si sa amintesti eventual aceste studii despre xylitol si nu doar sa il lasi incheiat dezinformator (chiar daca neintentionat) cu acest „Multumiri lui Cunchy Betty si articolului ei fantastic despre acest nou praf alb!”

        p.s.2
        nu lupt cu incapatinarea ta, dar vreau ca cititorii sa nu ia decizie doar pe baza articolului. la asta se rezuma insistenta mea si in nici un caz la a te face sa iti schimbi parera.

      • „Xylitol which is useful as a sugar substitute is produced from xylan containing natural products by: acid hydrolyzing xylan to xylose; concentrating the hydrolysis solution to remove acetic acid by-product; diluting with water; adjusting the pH to about 6.5 to about 7.5; catalytically hydrogenating the xylose to xylitol under pressure; and recovering xylitol by extraction”.
        Dacă nici aşa nu o să înţelegi odată că de fapt compusul complet natural este xylanul şi nu xylitolul atunci clar vorbim limbi diferite…

        Nu iau nimic ca pe ceva personal dar insistenţa ta mă face să înţeleg alte lucruri. Mă bucur mult că ai reacţionat, mă bucur că te-ai exprimat şi cred că o să te tot exprimi indiferent de ce ar spune oricine pentru că simţi nevoia acută să ţi se dea dreptate. Pentru că tu le ştii pe toate, ştii ce e xylitolul şi ai citit studii. În toate aceste postări ale tale eu nu văd decât o sursă ştiinţifică citată într-un final glorios dar din păcate c-o floare nu se face primăvară. Sunt perfect de acord că cititorii trebuie să se informeze temeinic dar în nici un caz nu cred că iluminarea adevărata vine doar din comentariile tale şi din studiul făcut de o universitate de care n-a auzit nimeni.

        PS: Acea afirmaţie nu este în bătaie de joc, doar încerc să te fac să înţelegi că una e pe hârtie şi alta pe piaţă. Una în minunatele declaraţii ale producătorilor şi alta în procesul de producţie. Am insistat să oferi informaţii pentru că efectiv nu cunosc nici un produs pe piaţă care să fie obţinut prin metoda sănătoasă enunţată de tine. Riscul ca unii să creadă că faci reclamă deja ţi l-ai asumat prin susţinerea exagerată a acestui produs. Pe mine una m-ai convins.

        Nu voi face o actualizare a articolului, cred că aceste comentarii sunt suficiente. Sau doreşti să te citez ca sursă?🙂

        PS2: Mă bucur că ai grijă de cititorii mei, mai ales că decizia lor va fi bazată pe insistenţa ta şi vor crede cu tărie că drăguţii de producători se gândesc la sănătatea lor şi mai puţin la sumele de bani din buzunar.

      • of, of, of🙂 dupa toata dezbaterea asta te intorci la a imi descrie o serie de procese chimice prin care este extras xylitol din xylan.
        in primul rind ca din acest procedeu chimic nu reiese deloc faptul ca nu ar fi natural xylitolul (tocmai pentru ca este natural, atit xylanul cit si xylitolul sint substante naturale) si in al doilea rind imi descrii un procedeu al carui rezultat este un xylitol cu puritate scazuta, adica in rezultat sint impuritati (nu doar xylitol!!)… chiar vorbim limbi diferite in ceea ce inseamna chimia.
        ti-am spus dinainta sa ii lasam pe cititori sa decida.

        nu simt nevoia de a mi se da dreptate, doar iti raspund la ceea ce scrii.
        cred ca nici nu banuiesti care sint implicatiile xylitolului in domeniul sanatatii, de aici si greseala de al il trata ca pe un simplu indulcitor si atit; dupa cum spuneam, cunosc cu mult mai bine substanta xylitol decit tine.

        folosesti afirmatii ori arogante ori in bataie de joc:
        „le stii pe toate”
        „studiul facut de o universitate de care n-a auzit nimeni”
        „doresti sa te citez ca sursa”
        „iluminarea adevărata vine doar din comentariile tale”

        in Romania probabil ca 99% dintre oameni nu au auzit despre o universitate din Finlanda, asta inseamna ca poti sa bagatelizezi o institutie de invatamint superior cu o vechime de peste jumatate de decedniu, cu zeci de mii de studenti si cu mii de angajati?
        ca sa rasara mai multe flori pe cimpie, uite mai adauga citeva link-uri, ca sa descoperi mai multe despre xylitol🙂 :

        Boston Univesity
        http://www.bu.edu/slone/Research/Studies/Xylitol/Xylitol.htm

        AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRIC DENTISTRY
        http://www.aapd.org/media/Policies_Guidelines/P_Xylitol.pdf

        Journal of dental research
        http://jdr.sagepub.com/content/85/2/177.abstract

        BMJ Group
        http://www.bmj.com/content/313/7066/1180.full

        suficient de studiu pentru moment, nu?🙂

        credeam ca este evident ca le recomand oamenilor sa consume xylitol, mai ales daca vor sa inlocuiasca zaharul alb obijnuit.
        dar asta este echivalent cu a recomanda oamenilor sa consume peste, ulei de masline, fructe si legume.
        bineinteles ca exista riscuri in toate, de exemplu pestele poate sa fie contaminat cu metale grele (in principal mercur si mai ales pestele oceanic). sau putem da peste fructe iradiate.
        sa le spunem oamenilor sa nu mai consume peste si fructe? nu, o sa le spunem sa consume in continuare dar sa aiba grija la sursa, modul de preparare, procesare, ambalare, transportare.
        daca nu vor gasi o sursa de incredere, atunci sa nu cumpere.
        este important de asemenea sa consume in echilibru orice aliment.

        nu este nevoie de insistente pentru ca sint de acord cu tine ca producatorii in orice domeniu isi urmaresc profitul, este in natura lucrurilor (chiar si simplii angajati isi urmaresc propriul interes si vor un salariu mai mare, ei isi vind propria munca), ba chiar unii producatori actioneaza constient in detrimentul consumatorilor.
        dar sa nu dramatizam pentru ca in felul asta nu o sa mai cumparam nici fructe, nici legume, nici jucarii, nici bilete la film si nici macar nu o sa mai platim abonamentul la internet; de frica sa nu raminem fara bani.

        eu am zis sa ii lasam pe cititori sa ia propria decizie, dar daca apar afirmatii care cer raspuns, atunci vor exista raspunsurile, mai ales la acele afirmatii pe care le-am catalogat eu luare in bataie de joc.

        p.s. nu vroiam sa ma citezi, doar sa echilibrezi sansele de informare. probabil ca majoritatea nu vor ajunge sa citeasca aceste comentarii.

      • adusesem unele completari si clarificari dar vad ca nu mai sint afisate. oare nu mai este bine primit comentariul meu?🙂

      • Claudiu dragă, unii oameni mai au şi alte activităţi decât blogging-ul. Din păcate m-am luat cu nişte treburi şi am uitat. Dar l-am aprobat acum.

  6. Claudiu, eu zic ca ar fi bine sa te opresti. Nu vezi ca nu obtii nimic? Autoarea blogului este atotstiutoare, cum am constatat si in alte randuri…
    Pacat este ca lumea ajungand pe pagina ei si citind acest articol, se dezinformeaza.

    • Amira dragă, în nici unul din articolele scrise de mine nu m-am autodeclarat atotştiitoare, dar asta nu înseamnă că nu am voie să îmi expun părerea aşa cum o fac şi alţii. Adică liber. Şi nu doar atât, ci şi într-o oarecare cunoştinţă de cauză. Acum, că informaţiile la care eu am acces mereu nu-s deajunse, nu pot fi crucificată. Restul rândurilor unde ai constatat tu ce-ai menţionat nu le cunosc, dar presimt că vei avea grijă să mă informezi.
      Nu cred că lumea se dezinformază ajungând pe pagina asta, ci din contra, mai vede o părere. Atenţie, o părere şi nu o impunere, că nu voi eu persoana care va lua xylitolul din mâna tutror care se vor duce să-l achite la casă. Ceeea ce mi se pare păcat este faptul că pe planetă mai există oameni care au o grijă din a-si impune părerile lor asupra altora şi imediat ce sunt confruntaţi, apelează la tot felul de apelative. Dacă îţi sunt chiar atât de antipatică, te rog, nu ma mai vizita. Oricum, părerea ta nu ajuta la nimic, pe nimeni, ci doar improşti cu răutate.

    • Dacă vă referiţi la întrebarea din prima frază, nu chiar. Mi-am asumat că ceea ce e dulce e şi caloric şi am ales să consum un aliment dulce complet natural, în limitele bunului simţ: mierea de albine. Consider că ideea principală este să ajung la un management al poftelor, să învăţ să îmi stăpânesc pofta de dulce şi să o satisfac cu ceva sănătos. Dacă aş folosi orice fel de indulcitori aş şti că nu am limită de consum şi cred ca pofta mea de dulce şi deci dependenţa ar creşte.

    • O fi, insa nu sunt de acord cu indulcitorii in general, obtinuti oricat de natural. E in esenta o metoda prin care se intretine o pofta de care corpul nu are nevoie. De ce mi-as pacali corpul cu o mana de calorii goale? In plus, personal, cred ca pofta de dulce ar creste si odata cu asta, nu iese nimic bun.
      Eu aleg surse complet naturale (miere de albine de exemplu) si accept ideea ca dulcele aduce calorii, in felul asta, setand o limita.
      Numai bine.

    • Din păcate nu cunosc detalii cu privire la utilizarea xylitolului in industria cosmetică. Pot doar să presupun că nu are efecte interne grave de vreme ce nu este ingerat ca în cazul folosirii ca aliment. Nu știu însă dacă are efecte negative asupra danturii… În ceea ce privește pasta de dinți, știu ca fluorul nu este tocmai sănătos, de altfel am început să folosesc doar produse care să nu-l conțină. Dar mi-ai dat de gândit, o să mă interesez.
      O zi bună.

  7. Pingback: Ce nu ti-a zis nimeni despre ZAHAR. Cu ce inlocuim zaharul? | Elibereaza Bestia!

  8. Buna!
    Am folosit ceva timp xylitol, fara a avea probleme, aparent. Desigur, iau in considerare faptul ca efectele pot sa apara si mai tarziu. Asadar, nu sustin nici ca ar fi bun, nici ca ar fi rau. Ceea ce insa nu inteleg deloc din argumentarea din articolul original este faptul ca acest produs fiind calificat ca produs natural, ar evita anumite controale. Din punctul meu de vedere, normal ar fi ca, tocmai pentru ca este clasificat in aceasta categorie, sa suporte verificari serioase.
    Insa, gasesc necesar sa vorbesc despre experienta pe care am avut-o cu indulcitorul Sly cu sorbitol si sucraloza. Acesta mi-a creat probleme stomacale semnificative, iar organismul meu nu l-a acceptat nici la 2 saptamani de la momentul in care am inceput sa-l folosesc.
    In fine, tind sa cred ca introducerea in alimentatia zilnica a unor dulciuri indulcite astfel creeaza o dependenta ridicata de dulce, tocmai pentru ca mentalul nostru are o atitudine foarte permisiva fata de ele, dat fiind ca nu adaugam calorii prin consumul lor.

  9. Pingback: Experiență personală: câteva lucruri utile pentru sănătate | RookieFood(ie)

  10. Incearca sa nu mai combini romana cu engleza in articole. Pe mine personal ma distrage:)) si pot fi persoane care nu cunosc expresii sau Google Translate-ul nu le e de ajutor. Succes in continuare!

    • Bună Ancuța,

      Înțeleg solicitarea ta, din păcate însă romgleza ca să spun așa e stilul meu. Ăsta e stilul Rookie, așa îmi place să scriu, îmi pare jucăuș și haios. Este stilul care mă definește și asta e nota generală a blogului meu. O să încerc poate pe viitor să aleg combinații mai inteligibile fără a renunța la specificul meu ca perosană.
      Fiecare lucru este destinat unei anumite nișe de piață și poate, aparent, fără voia mea, am ales ca nișa de cititori aferentă blogului să fie formată din oameni care înțeleg engleza de la un anumit nivel în sus. Eu oricum mă bucur de orice perosană care deschide o rețetă marca Rookie, însă nu mă pot adapta pentru întreg publicul. E ca și cum s-ar cere unui vegetarian să publice articole cu rețete care să includă și carne, pentru că nu toți cititorii sunt vegetarieni🙂. Bine, e un exemplu extins, dar ideea de bază e aceeași.
      Blogul meu a început ca o joacă, pentru prietenii care mă bombardau cu întrebări despre ce-am mai gătit și pentru care trebuia să repet de 4-5 ori aceeași rețetă. Treptat însă am atras și alți oameni, toți complimentându-mi stilul. Încerc din tot sufletul să fiu pe placul tuturor dar să îmi păstrez elementele definitorii.

      Mulțumesc.

    • Nu stiu despre ce e vorba, insa ma indoiesc ca procesul de productie este „natural”. Ca si in cazul xylitolului, baza este naturala, ma deranjeaza insa modalitatea de obtinere a produsului final. Oricum imi sustin teoria ca orice e dulce in mod natural vine la pachet si cu toate caloriile aferente si prefer sa imi asum asta decat sa imi pacalesc organismul din simpla dorinta de a nu imi impune niste limite in asa zisa nevoie de dulce.

  11. xilitolul este totusi bun pe post de apa de gura care dupa clatire se scuipa
    – omoara bacteriile ce produc placa dentara si din aceasta cauza este bagat in gume de mestecat

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s