Briose cu ciocolata

Standard

Visez deja de cam un an sa fac briose. Orice fel de briose: cu ciocolata, cu vanilie, cu fructe, cu migdale, you name it. Am citit sute de retete si m-am documentat temeinic, ba chiar mi-am cumparat si un set de foite de hartie speciale, 2 forme mari de silicon si un set de forme de cupcakes, tot din silicon. Deci, teoretic, am facut tot ce era omeneste posibil ca sa pot deneni the muffin king… Da’ un singur lucru lipsea din regat: tava domle’! Tava speciala de briose, din orice material, nu conta neaparat de vreme ce aveam formele din hartie, dar se stie, degeaba pui hartie ca ele tot se labarteaza. Asadar imi trebuia tava….

Din fericire pentru mine (si pentru cei care mananca briosele mele muahahahahaha), minunea s-a intamplat in weekend, cand am dat o raita neasteptata prin Afi si am cumparat un cadou frumos pentru partenerul de viata. De aici porneste totul de fapt, ca in post-ul cu dovleacul copt: se gaseste partener de viata, se cumpara cadouri frumoase pentru el, ca si el va face reciproca. In numele ei, o tava de briose de la Kitchen Shop, also known as my Mecca. Vesnicile replici „da’ eu nu-i vad utilitatea…cate chestii faci tu cu tava de briose?” set aside. Eh ma rog, nu se pot face doar briose, dar in momentul respectiv eram prea excitata de tava (si de tot ce e prezent in magazinul ala for that matter) incat n-am fost capabila sa enumar alte exemple elocvente. Dar pana la urma ce conteaza? Daca omu asta vrea, poti sa te c..i in gustul lui? Nuuuuu…. Asta e prima mea lectie pentru domni: never say otherwise than the mrs. Zis si facut, mers, ales ce mi-a placut (deci cam 3 tavi :)), platit, venit acas’ si strans in brate..tava, nu altceva.🙂

Cam asta e (pe scurt?!) povestea inceputurilor de retete cu briose. Ca sa intru mai in subiect, duminica, s-au executat 12 briose minunate for the birthday-boy (btw, sa-mi traiesti 1000 de ani bre! hai ti pup si la multi ani!) dupa reteta urmatoare: 200 g faina, 50 g cacao data prin sita si 1 plic praf copt; 150 zahar; 4 oua; 200 grame de unt topit;150 mililitri lapte sau 100 lapte si 50 whisky. Evident ca m-am simtit inspirata si nu am urmat reteta intocmai (cred ca e defect profesional….chiar nu pot sa ma abtin…) ci am pus mai putina pudra de cacao dar am compensat cu niste ciocolata topita. Asadar, reteta mea se conretizeaza in cele ce urmeaza:

– se topeste un pachet de unt de 80-82 % grasime (cel mai gras e si cel mai bun, never buy porcarie de-aia de 60 %) in baie de aburi (intr-o oala umpluta cu apa am pus alta oala iar untul s-a topit de la caldura apei ce inconjura vasul mai mic) alaturi de o tableta de ciocolata maruntita grosier. Cand zic tableta ma gandesc la un „patratel” din tipul ala de cioco de menaj, adica de cam 5 cm x 5 cm. Numai ca nu era ciocolata de menaj, ci pentru prajituri, cu 80  % cacao (din Real sa o fi luat-o?..cred ca…o tableta are cam 10 patratele de-astea..). Se gaseste si alba sau cu lapte, dar se poate folosi si cioco normala, cum o stim noi, la 100 grame, caz in care se pune cam jumatate de tableta (4-6 patratele). Sfatul meu este folosirea ciocolatei cu multa cacao intrucat savoarea nu se compara cu cele care au adaosuri (eventual de-aia Heidi, cu multa cacao, peste 70 % si aromata cu menta, portocala sau rodie…to die for…). In cel mai rau caz, cioco cu lapte. Vad ca am deviat putin, no worries, so, se topesc usor untul+ciocolata, invatind periodic pana cand amestecul este omogen. Se pune deoparte si se lasa la racit (nu de tot, dar oricum..);

– intr-un bol (de preferinta cu pereti mai inalti) se amesteca 200 grame de faina cu un plic de praf de copt si 40 de grame de cacao (pe care am uitat sa o dau prin sita, dar nu recomand sa faceti la fel);

– intr-un castron am batut 4 oua cu 150 grame de zahar (mergeau chiar 200 ca am primit critica de la un degustator ca briosele n-au fost deajuns de dulci). Peste oua am turnat untul topit cu ciocolata, am amestecat bine iar apoi am turnat combinatia rezultata peste uscaturi (faina&co);

– am amestecat cu furculita pana s-a omogenizat si la final am incorporat cei 100 ml lapte + 50 ml whisky (moama, de cand era sticla de troscau in frigider si nu o baga nimeni in seama…pacat…mare pacat). Nu s-a simtit deloc troscaul, deci data viitoare cred ca bag 80 ml lapte + 70 ml whisky, cu siguranta va iesi mai aromat;

– am pregatit tava de briose asezand in fiecare gaurica cate-o forma de hartie;

– am umplut formele de hartie pe 3/4 din inaltime. Mare atentie, chiar cresc (una chiar mi-a dat pe dinafara rau de tot) deci trebuie lasat loc in acest sens. Compozitia ajunge cam de 12-15 briose, depinzand de cat de mari sunt formele;

– cuptorul se preincalzeste la foc mic (in reteta sunt precizate 180 %) iar briosele se coc asemenea (again, foc mic) cam 30 de minute.

Au crescut frumos si am dovada:

Tips: asa cum am decis anterior, poate mai bine 200 grame de zahar decat 150 (si evident, de preferinta, brun) si de adaugat alte tipuri de troscau mai aromat. Se pot adauga fructe confiate sau orice tip de alune & co.

Pofta buna!

3 responses »

  1. Pingback: Muffins cu smochine şi ciocolată albă « RookieFood(ie)

  2. Pingback: Provocarea 13: Prijitura fara coacece cu branza, ciocolata alba si capsuni | RookieFood(ie)

  3. Pingback: Provocarea 13: Prajitura fara coacere cu branza, ciocolata alba si capsuni | RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s