Crème brûlée

Standard

Sau crema de zahar ars cum s-ar zice. Sau crema caramel. Popato patata.

Intr-un efort de a face ceva dulce, bun si less-caloric, m-am decis din nou la aceasta reteta de 5 minute, care functioneaza perfect de fiecare data.

Asadar am aliniat spre batere 8 oua cu 150 grame de zahar (de preferinta brun, se poate folosi si indulcitor, dar nu din ala artificial=cancerigen), 2-3 pliculete de zahar vanilat (sau un plic de vanilie lichida, sau sticluta de esenta, ce va e la indemana). Se smotocesc cu telul toate ingredientele, intr-un bol mare, pana cand s-a dizolvat zaharul. Apoi se adauga treptat 1 litru de lapte, mestecand continuu (desertul iese mai gustos cu lapte gras, dar pentru cei care tin la silueta merge de minune si-ala de 1,5 %).

Alegem oala in care vom pune desertul la cuptor (ca dimensiuni, una larga si inalta cand de-o palma jumate – de femeie firava🙂, poate doar o palma pentru barbati), si topim la foc mic cam 150-200 grame de zahar (again povestea cu zaharul brut). Topitul merge cam asa: c-o mana (respectiv stanga; pentru oamenii normali = dreptaci) tinem vasul de toarta, cu cealalta amestecam zaharul ca sa nu se prinda si sa se arda (de preferat cu o spatula de lemn). Repetam procedeul pana cand zaharul devine complet lichid (mare atentie sa nu se formeze cocoloase mari de zahar tare, care se topesc apoi mai greu, in tot acest timp, zaharul deja lichid va incepe sa se arda). Cand tot zaharul a devenit caramel deschis la culoare se opreste focul. Neaparat! Explicatia: datorita temperaturii ridicate, el va continua sa se gateasca si se va inchide la culoare; daca il mai lasam pe foc extra-time, cand il vom lua de pe flacara si-l vom intinde pe vas, va fi mai amar, respectiv, se va arde. Deci, mare atentie la culoare. Boon, acum cu cealalta mana, rotim oala si acoperim cu caramel peretii vasului astfel incat sa mai ramana un deget (ca grosime) distanta pana la margine. Dupa aceasta manevra se lasa vasul la racit. Cuptorul se preincalzeste la foc mediu, amestecul de lapte si oua se toarna in oala cu caramel intarit si treaba se da la cuptor cam o ora (la flacara mica spre medie). Rezultatul:

 

Multe persoane fac crema caramel in baine-marie (adica vasul cu crema se pune intr-un alt vas in care este deja apa calda si practic totul se gateste de la caldura lichidului ce inconjoara peretii vasului mai mic), dar eu nu am folosit niciodata tactica asta pentru ca:

– mi se pare prea complicata, mai ales pentru o reteta asa usoara; trebuie beliti ochii bine sa nu te opresti…ce sa mai, lots to do;

– am vazut ca-mi merge si fara, then, why bother?

Pofta buna s-aveti!

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s