Ciorba radauteana

Standard

Cunoscuta ca si cea mai buna si mai satioasa ciorba ever existed. S-a intamplat sambata trecuta, cand aveam un chef nebun de gatit si musafiri anuntati pentru sedere, cand am decis sa calc nitel pe urmele mamei si sa indraznesc a face aceasta minunata ciorba. Lesne de inteles ca nu a iesit ca acasa, that’s allways a given. Dar a iesit buna, groasa, fierbinte de te-apuca mama somnului dupa masa, cu multe legume, pui si smantana.

Reteta in sine nu e grea, insa graba partenerului de viata tinde sa o complice🙂. A se subintelege discutii filosofice de tipul „deci cum se face?”; „da’ atatia morcovi trebuie sa pui?”; „da’ esti sigura ca se pune telina?”; „da’ nu e cam multa/putina apa?”; „bun, si mai departe ce faci?”; etc. – toate astea dupa ce imi promisese solemn ca el face ciorba si eu doar supervizez. Nop, never happened.

Moving along, cantitatile puse de mine sunt cam imense, am facut multa ciorba, deci se pot injumatati sau ajusta dupa gust si la nevoie: 3 bucati de piept de pui (pentru extra gust, se pun si pulpe de pui, oasele dau acea savoare specifica); 3 morcovi potriviti; 1/4 telina medie (cum se gaseste acum in supermarket, nu e chiar cat pumnul, e maricica, dar to be safe, sa zicem un 200 grame); 3 radacini de patrunjel si 3 de pastarnac medii; o ceapa galbena, 2 cartofi mici, un ardei rosu, 400-450 ml smantana de 20 % grasime. Se pune apa la fiert (la mine au fost cam 6-7 litri) si se adaga pieptul intreg si legumele taiate mega-grosier sau intregi (radacinile&co taiate pe lung, cartofii in 4, ceapa intreaga, ardeiul in 2) + sare pentru gust. Focul se lasa tare pana cand apa incepe sa bolboroseasca, apoi se micsoreaza la minim si totul se gateste catinel – secretul este ca, daca puiul (sau orice carne ce necesita fierbere) se fierbe la foc mic, nu mai lasa asa multa spuma (sau chiar deloc), a.k.a. nu se pierde gustul (asta e o chestie noua, invata de mine de curand). Boon, deci se lasa ciorba la foc domol, se merge la sters praful, pus numeroase masini la spalat, se intind rufe sau se urmareste telenovela, dupa caz🙂. Sau se pregateste o friptura de pui cu legume si sos de bere + souffle de conopida, ca mine, dar nu recomand asa multe activitati de gatit in spatiu restrans.

Cand pieptul s-a fiert bine, se scoate pe o farfurie la racit si de despica fasii, cu mana (atentie! treaba e plictisitoare dar necesara, si trebuie asteptat daca nu vreti sa va figeti la degetute). Legumele se scot si ele din supa si se paseaza bine la blender. Toate astea merg ulterior inapoi in oala, si se mai lasa la fiert daca ciorba e prea zemoasa. La mine n-a fost cazul, ba chiar a fost ca o supa crema de legume un pic mai subtire, dar cu consistenta perfecta.

Intr-un castron mai inalt punem smantana (am mai citit ca s-ar adauga si un galbenus de ou la faza asta, eu nu am facut asa, dar poate ar merita incercat) si treptat cate un polonic de supa, mestecand cu telul pana o aducem la temperatura din oala (cred ca am batut smantana cu 3 polonice in total). Tip: nu se pune smantana in oala direct, nu se pune cantitate mare de supa si apoi se mesteca smantana, nu se pune amestecul final in oala decat dupa ce focul este oprit: in acest trio de cazuri unice, se va branzi. Deci nu. Rabdarica, putin cate putin. Dupa ce s-a mesterit bine treaba asta, amestecatura din castron trebuie sa fie lichida si fina, sa nu se observe granule de smantana nediluate. The grand finale: se toarna smantana in oala si se „vasleste” bine ciorba. Daca este cazul,  se mai potriveste de sare si piper. Rezultatul:

Noi am servit cu usturoi si otet dar merge si cu un ardei iute pe langa.

Pofta buna!

3 responses »

  1. Iup, cand te astepti mai putin, hop si noi la usa ta. Dar mai intai ne asiguram ca esti acasa si ca pui in practica o noua reteta🙂

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s