Orez cu legume si curry

Standard

Reteta asta e o urmare fireasca a primei mele excursii neplanificate, insa demult visate la unul din numeroasele houses of worship ale pasionatilor de gatit: Bacania Veche nene! Mi-am dorit sa ajung acolo inca de pe vremea cand citeam cu mare drag blogurile celor care stiu sa gateasca (unlike me :)) si pe care ii intrebam chestii de rookie, cu o spranceana ridicata indoielnic: „unde gasesc paprika afumata?”. Si minunea s-a intamplat, saptamana asta, miercuri to be exact, cand ma intorceam de la birou putin pissed off , chiar si oarecum plictisita as putea spune. Astfel, in traficul de pe Magheru m-a trosnit ideea nastrusnica: da nu mergem pana la Bacania Veche de pe Barbu Vacarescu? Zis si facut (anyway, partenerul de viata nu prea avea nici o sansa de a-mi nega dorinta de vreme ce si el constribuise la „pisssed-off-area” mea, so, he didn’t stand a choice! muahahaha!!! – insert evil laugh), cateva cuvinte de dragoste clasica in trafic pentru rondul de la Piata Romana, si respectiv Bulevardul Dacia, si, in no time, cautam loc de parcare la intersectia Stefan cel Mare cu Barbu Vacarescu. Ma cobor strasnic din masina si o apuc la fuga de parca eram unul din copiii aia care dau drumul la mana mamei si o pornesc spre scranciob… Ma intreaba parteneru’: „Da unde e mai exact?”, eu de colo, a tot stiutoare of course (not!), „parca era la nr. 3, asa scria pe site”. Nope, la nr. 3 e shaormerie, langa mai e un La Mama … case de locuit, but no Bacania Veche… Hm… something went wrong… recurg la solutia tipica – suna un prieten (publicu’ asistent nu stia si nu puteam sa fac nici 50-50 :)). Sun vecina, „hello, esti la un calculator? Intra pe site la Bacania Veche si zi-mi adresa”, raspuns: „da tu esti acasa?”, zic: „NEEEWW! I should be drooling langa un raft de condimente acum, la Bacania Veche, but i’m not, aren’t i?”. Si in secunda cand imi zice „poi la nr. 49” imi cade fata … bun nene, deci adio memorie vizuala, was nice meeting you, semn ca imbatranesc. Reiau entuziasmul, ajung la Bacania Veche. Curtea  – superba, interior – breathtaking… tot ce iti poti imagina de la branza la 5 feluri de piper, la dulceata de lapte, la ciocolata bio sau gogosari in sos… De cum am intrat eram „Wow….i have died and woke up in heaven!” astfel incat am petrecut cam jumatate de ora (doar atat…) in fata raftului cu condimente… N-am ales multe, momentan nu era timpul lor (just a fancy way of telling that i’m broke) dar nu am putut rezista in fata unui borcanel de 85 de grame din cel mai bun  Hot Madras Curry Powder ever:

Vad ca am deviat chiar bine de la subiect, da nu-mi pare rau😀. Moving along, despre orezul cu legume acum:

  • 80 grame de orez cu bob lung;
  • un dovlecel mic, fara coaja, taiat cubulete;
  • o jumatate de gogosar dulce si rosu, taiat tot cuburi;
  • jumatate de morcov (era marisor), cuburi (dap, e cub-mania in mancarea asta);
  • o ceapa rosie, taiata fin;
  • putin marar
  • o lingurita de Mirodenia – baza pentru mancaruri
  • o lingurita de curry
  • sare, piper

 Am pus o tigaie de teflon la incins fara ulei si am perpelit la foc mic ceapa, morcovul si gogosarul, cu capacul pus pentru ca isi mai lasa din apa lor. Am adaugat apoi dovlecelul, care are si mai multa apa astfel ca toate au fiert destul de bine in suc propriu. Cand s-au inmuiat legumele am pus lingurita de curry si le-am manjit frumusel invartind cu spatula de lemn. Intre timp am spalat bine orezul in cateva ape si l-am lasat la inmuiat intr-un bol cam 15 minute inainte de a-l pune si pe el in tigaie. Dupa ce am amestecat bine toate ingedientele, am turnat cam 200-250 de ml de apa in care am dizolvat lingurita de Mirodenia, apoi am pus capacul si am lasat in continuare la foc mic pana cand orezul s-a umflat si era semi al dente spre fiert. Am oprit apoi focul dar am lasat in continuare tigaia cu capacul pus pentru abur. Rezultatul:

 

Pofta buna si calatorie sprancenata spre Bacania Veche va doresc!

One response »

  1. Pingback: Provocarea 6: Cel mai simplu și colorat orez Rookie-style | RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s