Musaca de legume – vegană

Standard

Atentie! Asta nu e genul de mancare pentru cei carnivori convinsi! Va spun asta din capul locului, nu pentru ca musacaua de legume nu ar fi mega-buna ci pentru ca mereu va exista cel putin o spranceana ridicata in momentul cand o sa raspundeti „nu” la intrebarea „da’ nu are carne deloc?”…. Eu una ma confrunt relativ des cu astfel de doleante in cuplu, asa ca propun acest fel de mancare celor care inteleg ca legumele nu inseamna doar costita afumata si ceafa de porc la gratar…

Revenind, musacaua mea este extrem de simplu de executat, odata ce facem cunostinta, si ne imprietenim chiar, cu:

  • 4-5 cartofi medii si un dovlecel potrivit, taiati rondele si fierti in apa fara sare (rondelele sa nu fie subtiri dar nici cat degetul de groase, poate cam jumatate din grosimea degetului mic – la femeile slabute🙂 iar dovleceii trebuie pusi in oala cand cartofii sunt cam pe jumatate fierti intrucat se patrund mai usor);
  •  un ardei rosu taiat cuburi, preferabil capia ca e mai savuros si dulceag;
  • o ceapa medie taiata la fel, cuburi;
  • mazare verde, decongelata (sau gata fiarta pentru cine opteaza..);
  • un morcov ras sau taiat rondele foarte fine;
  • suc de rosii de casa si ketchup de casa (facut din suc de rosii amestecat cu ardei copt dat prin masina de tocat) – astea se pot inlocui cu bulion de rosii, eventual proaspat facut ca doar rosiile sunt 1,5 lei in piata;
  • un cub de concentrat de legume bio de la Alnatura (se gaseste in magazinele DM, foarte bun, recomand cu caldura in detrimentul prostiilor de tipul Delikat&Co.);
  • patrunjel si marar, desigur, de regula, proaspete (eu una recunoasc, de data asta am avut congelate);
  • sare (mai putina, cubul bio are si el sare), piper, boia dupa gust.

Se ia un vas de yena in care picuram 10 ml. de ulei si il intindem bine pe toti peretii vasului. Primul strat de legume va fi din cartofi, apoi dovlecei, apoi „maruntiturile” (ardei, ceapa, morcov) si mazarea, apoi lichidul (suc de rosii, bulion, ce aveti), si tot asa, procedeul continua pana terminati toate straturile. Supa in care au fiert cartofii si dovlecelul nu o aruncati, ci pastrati cam 300 ml din ea si dizolvati bine cubul de concentrat, obtinand astfel un „smac” pe care il turnati cu succes peste tortul de legume. Fara frica, legumelor le place baitza🙂. Needless to say, sa condimentati cu sare/piper/boia fiecare strat.

Asadar, pre-cuptor, preparatul arata cam in felul asta:

Pentru ca dupa o ora – o ora jumatate (la foc mediu) sa fie:

Este un fel de mancare foarte gustos (chiar si eu am ramas uimita a doua zi la serviciu, dupa o sesiune de lins si caserola pana la stralucire). Deopotriva este si slab caloric, dupa un calcul simplu in excel (yup, i’m a control freak) mi-au iesit cam 900 kcal per intreg preparatul (care cantarea cam un kilogram)..deci..haleluia zic!

PS: Mi-a sclipit mintea mai tarziu, dar ar merge de minune mancata calda, abia scoasa din cuptor, cu niste iaurt/sana rece de la frigider….De nu va place ideea mea, astept sugestii!

Pofta buna!

One response »

  1. Pingback: Musaca dezordonată « RookieFood(ie)

Hai zi ceva!

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s